Recensie

Wat als iemand je met één foto kan identificeren? Daarover gaat het boek Je gezicht is nu van ons.

 

Eind 2019 krijgt een journaliste van de New York Times een tip. Het bedrijf Clearview AI kan vrijwel iedereen identificeren op basis van een gezichtsfoto en vertelt in een moeite door op welke andere plekken op internet deze persoon te vinden is. Het programma wordt voor het grote publiek geheim gehouden en alleen verkocht aan politiebureaus in de Verenigde Staten.

Na een wat moeizame start krijgt de journaliste verschillende mensen te pakken die het bedrijf kennen. Ze vraagt deze telkens haar foto in te voeren. Dat levert keer op keer geen resultaat op, maar wel een einde aan het contact.

Dit gebrek aan resultaat blijkt een bevestiging te zijn van de accuraatheid van het programma: zodra het weet dat ze voor de New York Times werkt, blokkeert het.

 

Geschiedenis van gezichtsherkenning

Hiermee begint het boek Your face belongs to us, A secretive startup’s quest to end privacy as we know it van Kashmir Hill, waarvan afgelopen maand een Nederlandse vertaling verscheen.

De rest van het boek gaat gedetailleerd en nauwgezet in op de geschiedenis van gezichtsherkenning en de voorgeschiedenis van Clearview AI en zijn oprichters. Misschien zelfs iets té nauwgezet. Zo spannend als het boek begint, zo taai wordt het na het eerste hoofdstuk.

De inhoud is interessant en wie alles over het onderwerp wil weten moet het zeker lezen, maar voor de leesbaarheid was het beter geweest als de schrijfster zich meer op de hoofdlijnen had toegelegd.

 

Belangrijk

Toch is het boek de moeite waard, al is het maar omdat het onderwerp zo belangrijk is. Er zijn immers genoeg situaties te bedenken waarin het ongewenst is dat een willekeurige voorbijganger met één druk op de knop alles over iemand weet…

 

Je gezicht is nu van ons
Kashmir Hill | 344 Blz. | € 23,50 | e-book € 12,50

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.