Kijktip

Hoe een jonge ruimtevaartnatie de eerste stapjes zet, komt mooi naar voren in de documentaire Indian Space Dreams. Komende vrijdag, 13 november, is hij te zien bij de publieke omroep.

Hoe het verhaal afloopt, is bekend: op 28 september 2015 lanceerde India succesvol een raket die de eerste satelliet van het ontwikkelingsland in een baan om de aarde bracht. De documentaire Indian Space Dreams laat zien hoe het land dat voor elkaar bokste, zonder veel ervaring op ruimtevaartgebied en met een veel lager budget dan NASA of ESA.

De documentaire volgt enkele van de wetenschappers en ingenieurs die belangrijke instrumenten bouwen voor de satelliet. Zij werken bij het TIFR Space Research Center in Mumbai, waar de gebouwen en faciliteiten van - bijna - westers niveau zijn. Het contrast met de nabijgelegen sloppenwijk Geeta Nagar is enorm.
 

Het team ingenieurs en wetenschappers dat de Indiase satelliet bouwde.


Rijk en arm

De film knoopt heel mooi de twee werelden van rijk en arm aan elkaar, als een van de hoogleraren van het TIFR wordt gevolgd bij zijn wekelijkse les op een schooltje in de sloppenwijk. Daar hangt een zestal kinderen aan zijn lippen als hij vertelt over sterren, planeten en raketten.

Dit komt tot een climax als de kids op een dag op bezoek mogen komen in het onderzoeksinstituut, en op het dak van het gebouw door telescopen mogen kijken. Deze ervaring maakt dat ze definitief sterrenkundige of rakettenbouwer willen worden. ‘Ik hoop dat mijn dochter daarin slaagt. Zo zou ze kunnen ontsnappen aan de armoede’, zegt een moeder hoopvol.
 

Tijd voor een man

Dat dit kan, bewijst Vinita, die erin slaagde om te gaan studeren en tijdens het filmen met haar promotieonderzoek bezig is. Ze werkt aan een van de telescopen op de satelliet. Ze staat onder grote druk; niet alleen in haar baan, maar ook in haar privéleven. Haar familie vindt het tijd worden voor een man. ‘Ik wil best een gezinsleven, maar eerst promoveren. Dat gaat echt niet samen’, verzucht ze tegen een vriendin.

Als aan het einde de raket de lucht in gaat en de meetinstrumenten blijken te werken, voelt de kijker een gevoel van opluchting. Gelukkig, het keiharde werk van de mensen van het TIFR is niet voor niets geweest.

 

Indian Space Dreams
52 minuten
vrijdag 13 november 23.10 uur
NPO 2

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.