Hoogwater bij Opijnen-1995, foto Jan Bouwhuis.

In het rivierengebied staat de komende decennia het nodige te gebeuren. We moeten daar niet alleen rekening houden met een verhoogde afvoer van Rijn en Maas, nieuwe kennis leert dat de huidige rivierdijken minder robuust zijn dan gedacht en door onderloopse uitspoeling (piping) al bij minder extreme rivierwaterstanden kunnen bezwijken. De gebieden krijgen bovendien een beter beschermingsniveau tegen overstromingen.
Wat zijn de consequenties voor het rivierengebied, welke aanpak past nu het Ruimte voor de Rivierprogramma zijn voltooiing nadert? Daarover gaat het tweede debat dat KIVI in samenwerking met de Deltacommissaris organiseert in de aanloop naar het nieuwe Deltaprogramma dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.
 
In het rivierengebied zijn verschillende opties mogelijk, al dan niet in combinatie met elkaar: dijkversterking, opnieuw ruimte voor de rivier, tijdelijke berging (retentie) bovenstrooms.
Centraal in het debat staat de vraag hoe tussen die opties een keuze te maken. Welke criteria zijn bepalend? Als een dijk moet worden versterkt vanwege het risico van piping of vanwege een strengere norm, is het dan niet net zo handig om de dijk ook geschikt te maken voor hogere rivieraanvoer? Als er bovenstroom maatregelen mogelijk zijn, zoals retentie, voorkomen we daarmee maatregelen verderop langs de rivier? Hoe kunnen maatregelen de specifieke kwaliteit van het rivierengebied, denk aan de bebouwing langs de dijken, benadrukken? Is meer ruimte voor de rivier te combineren met verbetering van de leefomgeving? Welk perspectief biedt innovatieve dijkversterking?
 
Deze vragen worden in het debat geconcretiseerd rond de Waal bij Neerijnen, waar plannen bestaan voor een ruimtelijke impuls en een extra stroomgeul.
 
De bijeenkomst vindt plaats in het Stroomhuis te Neerijnen, Van Pallandtweg 1.
Datum woensdag 11 juni 2014 van 13.15 -17.00

 
Sprekers:
 
Frans Klijn, senior adviseur watermanagement Deltares
Willem Jan Goossen, plv. programmadirecteur Deltaprogramma Rivieren
Matthijs Kok, hoogleraar waterveiligheid TU Delft
Erwin Klerkx, Provincie Gelderland
Johan Bakker, Waterschap Rivierenland


Hier kunt u zich aanmelden voor de bijeenkomst.
 
Dit debat is onderdeel van een reeks die KIVI organiseert over het nieuwe Deltaprogramma dat op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, wordt gepubliceerd. Meer informatie over de debatten op www.kivi.nl/deltadebatten.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.