Een masterstudent van de Technische Universiteit Delft heeft een nieuw muntgeld-systeem gemaakt, in opdracht van De Nederlandsche Bank. Nu cash steeds meer uit de maatschappij verdwijnt, is het aan de overheid én de middenstand om infrastructuur voor contact geld in stand te houden.

Vandaag studeert Igo Boerrigter af aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. Hij onderzocht de toekomst van het geldsysteem in Nederland. Het gebruik van cash neemt al jaren af, maar kan nooit helemaal verdwijnen. Wel zal de uitgebreide logistiek van brief- en muntgeld op een gegeven moment onbetaalbaar worden. Dat is nu al zichtbaar: banken gaan bijvoorbeeld één gedeeld systeem voor geldautomaten opzetten, omdat machines voor elke bank niet meer haalbaar zijn. Ook verdwijnen er al jaren bankkantoren. 'Als je als overheid niets doet is het duidelijk: dan bereik je vanzelf de kritische ondergrens en verdwijnt cash gewoon', vertelt Boerrigter.

Voorspelling van Boerrigter over het gebruik van cash: de onderste twee lagen zullen contant geld nodig hebben, terwijl de bovenste groepen steeds meer betalen via pin of internetbankieren.

 

Winkel als bank

Om de ondergang van cash te voorkomen, geeft Boerrigter twee oplossingen: geld moet minder vaak van winkelier naar bank gaan, en muntgeld moet praktischer worden. Winkeliers kunnen bijvoorbeeld zelf cash geld bewaren en klanten geld laten opnemen. Ook dat gebeurt al langer; bij supermarkten is geld bijpinnen al tijden een optie. Dat systeem moet grootschaliger worden uitgerold, zodat er minder waardetransport nodig is.

Zo ziet de masterstudent het nieuwe systeem voor muntgeld voor zich.

Mensen ervaren muntgeld volgens Boerrigster als onhandig in transport en gebruik. Daarom maakte de industrieel ontwerper een heel nieuw muntgeldsysteem, dat bestaat uit een soort pokerchips in verschillende kleuren. De chips passen in een houder in de vorm van een creditcard, zodat je ze makkelijk op kan bergen. Iedereen ziet (of voelt) meteen hoeveel geld een chip waard is, zodat men niet meer minutenlang in een berg muntjes hoeft te zoeken naar het juiste bedrag.

 

Storingen

Boerrigter ziet ook dat een compleet digitale cash-economie kwetsbaar is. Bij storingen zou een gebrek aan cash grote problemen veroorzaken. Een door de overheid gesponsorde cash-infrastructuur kan daarbij helpen. Maar er zijn ook andere opties: andere manieren om digitaal te betalen bijvoorbeeld. Een app als Tikkie, waarbij mensen geld overmaken via een smartphone, kan in noodsituaties als alternatief voor pinnen dienen.

Beeld: TU Delft

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.