Eureka

Een op de tien Nederlanders loopt rond met een gebroken telefoonscherm. Een Duitse student kwam met een oplossing: een hoesje waaruit bij een val van de telefoon bladveren schieten die een soort veiligheidskooi vormen.

Vier jaar geleden wierp Philip Frenzel, een Duitse master­student ­mechatronica aan de Hochschule Aalen, zijn jas achteloos over een trapleuning. Daarbij vloog zijn gloednieuwe ­iPhone uit de jaszak, waarna het scherm versplinterde. Ontevreden over de kwaliteit van standaard beschermhoesjes ontwierp Frenzel een actief veersysteem dat de telefoon bij een val beschermt.

Schokdempers

Aanvankelijk dacht Frenzel aan een telefoonhoesje met airbag­systeem, maar dit bleek onpraktisch. Uiteindelijk leverde zijn ontwikkelwerk de Active Damping (AD) Case op. Die oogt in eerste instantie als een gewoon telefoonhoesje dat om de zijkanten en achterkant van de telefoon heen zit. Langs de zijkanten voegt de AD Case slechts 0,6 mm aan dikte toe. Aan de achterkant, waar de techniek in zit, komt er 4,9 mm bij.

De AD Case heeft sensoren die detecteren wanneer de telefoon in een vrije val raakt. Uit ieder van de vier hoeken van de hoes schiet dan een paar dubbele bladveren naar buiten. Deze bladveren zijn gemaakt van dun plaatmetaal met een kunststof beschermlaag. Door de gekromde vorm van het metaal krullen de bladveren beide kanten op en vormen ze een soort veiligheidskooi. Hierdoor ontstaat een afstand van 3 cm ­tussen de telefoon en het puntje van elke bladveer. Bij het ­raken van de grond fungeren de bladveren als schokdempers die de klap opvangen.

In de komende weken start een crowdfundingcampagne waarbij de AD Case wordt aangeboden voor alle iPhone-­modellen vanaf de iPhone 6. Als deze campagne succesvol is, volgen hoesjes voor Android-smartphones van onder meer Samsung en Huawei.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.