Een Australisch bedrijf heeft een tafel ontwikkeld waarop je met vier mensen tegelijk 3D hologrammen kunt zien, zonder zware VR-bril. Vanaf begin 2018 zou de tafel beschikbaar moeten zijn voor levensechte spelletjes in een arcadehal, voor fancy bedrijfspresentaties of voor interactieve stadsmaquettes.

Het bedrijf Euclideon uit Brisbane heeft een werkend prototype van de hologramtafel gemaakt. Hij is nu nog 1,5 bij 1,5 m groot, maar in de toekomst zijn grotere oppervlaktes mogelijk, waar je zelfs op kunt staan. Vier mensen kunnen rond de tafel lopen en zij zien allemaal hetzelfde vanuit hun eigen perspectief.

Om dat mogelijk te maken volgt de tafel de positie van elk individueel oog. Elke deelnemer draagt namelijk een eenvoudige maar futuristische bril, die een klein computertje bevat, maar geen snoer of zware apparatuur. Zowel de bril als de tafel hebben daarnaast een laagje kristallen die lichtfrequenties van elkaar scheiden. Sensoren in de tafel meten precies waar elk afzonderlijk oog naar kijkt. In de tafel zit een projector die licht uitzendt, de kristallen passen de lichtfrequenties aan aan de positie van de ogen. Zo ontstaat een stereobeeld waardoor de kijker diepte ervaart. Dat vergt een krachtige grafische processor, die het bedrijf al langer verkoopt aan onder andere gameproducenten, maar ook aan bedrijven die veel geo-informatie verwerken.

Tupac

Digitale hologrammen zijn niet nieuw. In 2012 baarde het Amerikaanse festival Coachella opzien met een hologram van de overleden rapper Tupac, die samen met Snoop Dogg leek te dansen en rappen. Het was echter een 2D projectie waar een gigantisch scherm voor nodig was. Ook virtuele presentatoren of receptionisten die al op de markt zijn, bijvoorbeeld van het Amerikaanse PRSONAS, zijn in feite 2D projecties. De Hololens van Microsoft maakt het wel mogelijk om met een bril 3D hologrammen te zien, maar de bril weegt wel 580 gram omdat er een grafische processor aan vastzit. Hier is de bril klein en licht omdat de processor in de tafel zit.

 

Meer plezier

De grootste vernieuwing van de Australische hologramtafel is de mogelijkheid om met maximaal vier mensen tegelijk naar dezelfde projectie te kijken. Een hologramtafel voor één persoon heeft geen toegevoegde waarde, vindt CEO Bruce Dell van Euclideon. ‘Je kunt het met niemand delen. Je ziet ook weinig mensen alleen naar de film gaan. We hebben meer plezier als we met anderen zijn’, aldus Dell in een interview met New Atlas.

Mooie gadget

In februari 2018 moet de hologramtafel gereed voor verkoop zijn. Met een prijs van 47.000 dollar zal hij nog niet direct voor iedereen beschikbaar zijn. Dell verwacht dat de tafel een mooie gadget voor boardrooms kan worden en dat hij wellicht de arcadehal nieuw leven in kan blazen.

Beeld: Euclideon 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.