Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat werken met de nieuwe augmented ­reality-bril van Microsoft, de HoloLens. De bril zou uitermate geschikt zijn voor de lucht- en ruimtevaart.

Groot voordeel van de HoloLens is dat de beelden die je te zien krijgt op het vizier voor je ogen drie­dimensionaal lijken. Je kunt er ook omheen lopen. Daardoor zijn complexe objecten, zoals vliegtuigen en ruimteschepen, beter te doorgronden dan met alleen een platte tekening.

Als toepassingsvoorbeelden noemt NLR onderhoud, waarbij een monteur een leerling wegwijs maakt in de wereld van de vliegtuigonderdelen door ze te ­tonen in het vizier van de bril.

Ook het plannen van een missie met 3D-kaarten kan veel inzichtelijker met een bril die in drie dimensies beelden projecteert.

 

Apps

NLR heeft twee exemplaren van de HoloLens aangeschaft. Nu is het centrum op zoek naar partijen die apps kunnen bouwen waar de lucht- en ruimtevaart baat bij kan hebben.

Gister kwam minister-president Mark Rutte langs bij het NLR om de lenzen te bekijken en te praten over de mogelijkheden voor de industrie.

 

De Ingenieur mocht de HoloLens al eerder uitproberen. Lees hier de bevindingen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.