Eureka

Bijna vier op de tien mensen tussen de 25 en de 54 slaapt minder dan de aanbevolen zeven uur per nacht. Het gevaar is dat ze daardoor te weinig diepe slaap krijgen. Deze fase van de slaap is belangrijk om de hersenen te laten rusten en herinneringen te consolideren. Te weinig diepe slaap kan daardoor leiden tot geheugen- en concentratieproblemen. Voor wie dat risico loopt, introduceert Philips dit voorjaar de SmartSleep, een slaaphulpmiddel dat de diepe slaapfase positief probeert te beïnvloeden.

SmartSleep is een zachte hoofdband die om het voorhoofd wordt gedragen. In de hoofdband zitten twee sensoren die het slaapgedrag volgen. De ­volgende ochtend is het slaappatroon, keurig verdeeld in de verschillende slaapstadia, te zien in de bijbehorende smartphone-app.

SmartSleep probeert het slaapgedrag echter ook te beïnvloeden zodra de sensoren registreren dat de gebruiker in de diepe slaap terechtkomt. Die wordt gekenmerkt door verminderde spieractiviteit en een tragere hartslag en ademhaling.
 

Minder moe

Tijdens de diepe slaap schakelen twee kleine luidsprekers in de hoofdband aan. Deze spelen zachte geluidssignalen af die de trage hersengolven moeten beïnvloeden die tijdens de diepe slaap optreden. De frequentie, timing en het volume van de geluidssignalen worden bepaald door speciaal daarvoor ontwikkelde algoritmes.

Het doel is om de diepe slaap langer en effectiever te maken, zodat de ­gebruiker zich bij dezelfde slaapduur meer uitgerust voelt. En dat lijkt ­inderdaad het geval te zijn: volgens Philips zegt 70 % van een testgroep van mensen met slaaptekort dat ze dankzij SmartSleep overdag minder moe zijn.
 

Meer energie

Philips richt zich met de SmartSleep op een specifieke doelgroep: mensen van tussen de 18 en 40 die minimaal vier nachten per week slechts vijf tot zeven uur slaap krijgen. Niet door slaapproblemen, maar als gevolg van hun levensstijl. De SmartSleep zou hen moeten helpen om meer energie uit hun relatief korte slaaptijd te halen. Boven de vijftig jaar heeft Smart­Sleep volgens Philips minder effect doordat de amplitude van de hersengolven tijdens de diepe slaap afneemt.
 


 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.