Om te zorgen dat overheid en bedrijfsleven zich aan de regels houden rond privacy en technologie, is het een goed idee om rechters te specialiseren in dit onderwerp. Dat bepleit Hoogleraar Informatierecht Nico Van Eijk in een interview met De Ingenieur. De rechters kunnen experts inhuren om verzoeken voor het aftappen van de kabel en andere privacyinbreuk te toetsen. Zo leren rechters steeds beter hoe om te gaan met de veranderende technologische mogelijkheden van afluisteren.

Met de nieuwe Wet Inlichtingendiensten op de plank lijkt het erop dat de regering meer bevoegdheden krijgt. Maar volgens Van Eijk zal dat meevallen, omdat rechters de gevolgen van het aftappen van de kabel steeds beter begrijpen. 'Ik zie dat de jurispredentie volop in ontwikkeling is.

Ook is het belangrijk dat bedrijven verantwoordelijk omgaan met privégegevens. 'Als ik een auto koop, vertrouw ik erop dat die geen rare dingen doet. Dat is door de fabrikant geregeld. Zo moet het met privacy ook zijn.' Daarnaast hoeft er niks mis te zijn met gegevensgebruik door bedrijven. 'Zolang de klant maar zelf kiest om zijn data af te staan, in ruil voor een dienst of korting op een product.' Daar hoeft wellicht geen specialistische rechter aan te pas te komen. 'Dat soort zaken valt eerder onder consumentenrecht, en de verwachtingen die een klant heeft van een deugdelijk product.'

Lees het hele interview in het juninummer van De Ingenieur dat op dinsdag 7 juni verschijnt. Ook verkrijgbaar via

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.