In Beijing is Leeza Soho opgeleverd, een 207 meter hoge wolkenkrabber met het hoogste atrium ter wereld.

Volgens sommigen verrijst de mooiste architectuur momenteel in China. Een gloednieuw gebouw van Zaha Hadid Architecten in Beijing ondersteunt die stelling zeker.

Daar is onlangs namelijk Leeza Soho opgeleverd, een 207 meter hoge wolkenkrabber die op het eerste gezicht al de aandacht trekt met zijn slanke, sierlijke vormen. Wie binnen kijkt treft echter ook een bijzonder atrium aan, het hoogste ter wereld, met ruim 194 meter.
 

Twee torenflats

Het gebouw, dat 45 verdiepingen heeft en 172.800 m2 aan nuttige oppervlakte heeft, bevindt zich ten zuiden van de miljoenenstad, vlakbij het Beijing Daxing International Airport. Onder het gebouw loopt een metrolijn.

Het gebouw bestaat uit twee torenflats die met een glazen schil tot één gebouw zijn verenigd. Tussen de twee delen lopen op verschillende verdiepingen vier skybridges.
 

Extreem hoog atrium

Door het vele glas komt in het hele gebouw een overvloed aan daglicht binnen. Het extreem hoge atrium werkt ook als een zonneschoorsteen. Zonnestralen warmen de lucht op, die opstijgt en voor ventilatie in het gebouw zorgt.

Het gebouw heeft meer slimme snufjes. Zo verspringen de ramen aan de buitenkant van het gebouw ten opzichte van elkaar (zie de foto rechts). Waar het ene raam grenst aan het andere ontstaat plek voor ventilatieroosters die buitenlucht aanzuigen.
 

Energie-efficiëntie

Andere maatregelen voor energie-efficiëntie zijn onder meer een geavanceerd energiebeheersysteem, een regenwateropvang, en een systeem dat grijs water (licht verontreinigd afvalwater afkomstig van huishoudelijke handelingen) recyclet. Dit water wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten.

Leeza Soho, ten slotte, heeft een isolerend groen dak en zonnepanelen. Al deze duurzaamheidsmaatregelen hebben ervoor gezorgd dat het gebouw op de nominatie staat om een LEED Gold-certificaat te krijgen.
 

Fietsen

Om de mensen die werken in het gebouw, te stimuleren met de fiets naar het werk te komen, heeft het gebouw maar liefst 2680 parkeerplekken voor fietsen. Daar treft de fietsforens ook kluisjes en douches, zodat hij of zij fris aan het werk kan.

Bekijk vooral even de foto’s in de galerij hieronder.

Foto’s Hufton + Crow

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.