Eureka

Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde het eerste digitale hoorapparaat dat via ingebouwde sensoren en kunstmatige ­intelligentie de gezondheid van de drager in de gaten houdt.

Health trackers worden steeds populairder. Zo’n apparaatje, vaak in de vorm van een polsband, meet bijvoorbeeld hartslag, bloeddruk, lichaamsactiviteit en slaappatronen. Samen geven deze data een algemeen beeld van de gezondheidstoestand van de drager.

Starkey Hearing Technologies wil die functio­­na­liteit nu naar het oor verplaatsen. De Amerikaanse fabrikant van hoorapparaten ontwikkelde met Livio AI het eerste digitale hoorapparaat dat via ingebouwde sensoren en kunstmatige ­intelligentie tevens lichaamsactiviteit en cognitieve functies meet.
 

Vertaalfunctie

Maar in de eerste plaats biedt Starkey met de Livio AI een hoorapparaat met veel functionaliteit. Zo worden achtergrondgeluiden tot 50 % ­gereduceerd en wordt het spraakgeluid van de gesprekspartner digitaal verbeterd.

De Livio AI is verder draadloos te verbinden met andere apparaten, zoals een mobieltje, om bijvoorbeeld telefoontjes aan te nemen. Bovendien biedt het gehoorapparaat via de bijbehorende app een vertaalfunctie voor in­komende spraak.
 

Puntensysteem

Daarnaast fungeert Livio AI dus als health tracker voor lichaam en geest. De bewegingssensoren meten het aantal stappen, het aantal stappen met een tempo sneller dan lopen, en hoe vaak de drager per uur opstaat en langer dan een minuut beweegt. Livio AI registreert het bovendien als de gebruiker valt, zodat er zonodig hulp kan worden ­ingeschakeld.

Het apparaat bepaalt de ‘gezondheid van de ­hersenen’ aan de hand van hoe vaak en hoe lang het hoor­apparaat wordt gebruikt, hoe verschillend de omgevingen zijn waarin dat gebeurt, en hoe vaak er gesprekken worden gevoerd. Via een puntensysteem geven de Body Score en de ­Brain Health Score samen een overzicht van de gezondheids­toestand, aldus het bedrijf.
 

Krimpende hersenen

De Livio AI is volgens de makers het eerste hoorapparaat dat mensen helpt hun lichamelijke en geestelijke gezondheids­toestand te monitoren en te verbeteren. Uit recent onderzoek blijkt dat toe­nemend gehoorverlies leidt tot een verhoogde kans op dementie en cognitieve achteruitgang. De ge­bieden in de hersenen die de informatie van het oor verwerken, worden uitgezet of geherstructureerd als het oor bepaalde ge­luiden en frequenties niet meer registreert. Daardoor beginnen de hersenen ook te krimpen. ­Gehoorverlies kan bovendien ­leiden tot sociale isolatie, eveneens een mogelijke oorzaak 
van dementie.

De Livio AI is net geïntroduceerd in Amerika en Canada. Vanaf 2019 zal hij ook in Europa te koop zijn. 
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.