Eureka

Sporters die snel willen afkoelen, dompelen hun handen soms in koud water. Het lichaam raakt zo via de goed doorbloede handen en polsen relatief gemakkelijk warmte kwijt. Andersom werkt het ook: door de polsen en handen op te warmen, stijgt de lichaams­temperatuur. De Hongkongse start-up Aircon Watch kwam onlangs met een horloge dat iets soortgelijks doet.

Het bandje van het gelijknamige horloge bevat een dun plaatje dat een deel van de pols koelt of opwarmt. Het plaatje genereert koude- of warmtepulsen met behulp van het peltiereffect: een verschijnsel waarbij elektrische energie wordt omgezet in een temperatuurverschil tussen twee metalen. Het afgekoelde of opgewarmde plaatje voert zo warmte af of aan. Volgens de start-up is het effect op de lichaamstemperatuur groot genoeg om een verhit gevoel op kantoor te verlichten of sporters sneller te koelen.
 

Verhitte proefpersonen

De makers hebben zich onder meer laten inspireren door een onderzoek van Stanford University uit 2012. ‘Verhitte’ proefpersonen droegen een handschoen waarin koud water circuleerde. Tegelijkertijd zorgde ­onderdruk ervoor dat de bloedvaten in het hand- en pols­gebied uitzetten. De lichaams­temperatuur daalde hierdoor snel en het herstel was beter. De handschoen bleek ook in staat de lichaams­temperatuur te verhogen van patiënten die herstellen van een ope­ratie.

Hoewel het verband met het Stanford­-onderzoek dun is, zou uit tests blijken dat het plaatje effect heeft. Ook de mensen die Aircon Watch in september steunden op Kick­starter lijken erin te geloven: de start-up haalde ruim 200.000 dollar op.

Het horloge moet eind dit jaar op de markt komen.

Aircon Watch

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.