Eureka

Diabetespatiënten meten regelmatig hun suikerspiegel met een vingerprik. Het Franse bedrijf PKVitality heeft nu een alternatief ontwikkeld dat volgens het bedrijf geen pijn doet: een horloge met micro­naaldjes die geen bloed maar huidvocht afnemen.

De naaldjes prikken slechts tienden van millimeters diep en blijven zo ‘ver’ uit de buurt van zenuwen en bloedvaten. Gebruikers zouden hooguit een lichte druk ervaren.


Micronaaldjes

Volgens de ontwerpers is de zogeheten K’Track Glucose het eerste apparaatje ter wereld dat zonder bloedprikken ­accuraat de suikerspiegel meet. De ­gebruiker krijgt een seintje als het
tijd is voor een meting, die met een druk op de knop start.

De circa 0,5 mm lange micronaaldjes, die onderdeel zijn van een vervangbare capsule met een ­pompje en sensoren, dringen de huid in en zuigen het vocht tussen de cellen op. De suikerspiegel in dit huidvocht zou een goede maat zijn voor de suiker­concentratie in het bloed, een claim die PKVitality nog moet waar­maken door medische tests te doen.

Na analyse van het vocht door de sensoren in de capsule verschijnen de resultaten van de meting op het horlogescherm.
 

Schappelijke prijs?

De K’Track Glucose, die ook fitnessdata als het aantal stappen en het energieverbruik meet, kost zo’n 125 euro. Dat lijkt schappelijk, maar de gebruiker moet wel elke maand de capsule van circa 85 euro vervangen.

Het slimme horloge komt waarschijnlijk dit jaar op de markt.
 


Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.