Hoe moeten de zendmasten van het toekomstige 5G-netwerk eruit gaan zien? Als het aan Duitse studenten ligt, worden ze gemaakt van hout. 

5G moet dataverkeer veel sneller maken dan het huidige 4G. Om die extreem hoge snelheden te kunnen garanderen, moeten er veel zendmasten worden geplaatst. Op een seminar aan de architectuurfaculteit van de Technische Universität Kaiserslautern (TUK ) vroeg men zich af hoe die masten eruit moeten zien. Maandag onthulde de universiteit de winnende ontwerpen. 

De deelnemende studenten kozen voor een opvallend bouwmateriaal: hout. Komende maand worden de eerste houten zendmasten opgeleverd, bedoeld voor een pilotproject in het centrum van Kaiserslautern. De antennes zelf zullen wel van metaal bijven, maar die worden verwerkt in een houten constructie. 
 


Ook voor andere steden

Volgens hoogleraar Christopher Robeller van de TUK bestaat de vrees dat de nieuwe zendmasten het straatbeeld ernstig zullen verstoren. Bij houten masten is de kans daarop een stuk kleiner. De vereiste technologie zit verstopt in de masten, die zelf juist een verrijking vormen voor de stedelijke omgeving, stelt de hoogleraar.

'De aankomende architecten hadden de kans zich te buigen over de toekomstige aanblik van onze straten', zegt Robeller. 'Ze kozen ervoor om hun milieuvriendelijke masten voor het 5G-netwerk te maken van hout.' 

Het Finse bedrijf Ecotelligent gaat de beste designs nu verder ontwikkelen en installeren in het centrum van Kaiserslautern, in de deelstaat Rijnland-Palts. De inwoners van de stad mogen in de loop van de zomer op hun favoriete masten stemmen. Als de masten technisch geschikt zijn, wil Ecotelligent ze op grotere schaal toepassen.

Volgens de bedenkers zijn de masten ook geschikt voor andere steden, wereldwijd. Bij masten in de buurt van kruispunten zouden sensoren kunnen worden verwerkt, om de verkeersstroom op een intelligente manier te sturen.


Milieuvoordeel

Behalve dat houten masten het straatbeeld niet ontsieren hebben ze nog een groot voordeel: bij productie ervan wordt - anders dan bij stalen masten - nauwelijks COuitgestoten. Het idee is om het zagen van het hout en van de holten waarin de antenne en andere apparatuur moet komen automatisch te laten gebeuren, om het proces zo efficiënt mogelijk te maken. 

5G moet de nieuwe standaard worden voor ons dataverkeer. Het nieuwe 5G-netwerk dat momenteel wordt ontwikkeld, moet overdrachtssnelheden van 10 Gbps mogelijk maken, honderd keer meer dan wat het huidige 4G aankan. 

Voor 2020 zal er in ieder geval in Nederland nog geen landelijk netwerk zijn. Over de mogelijke rol van Huawei bij de aanleg ervan wordt veel gediscussieerd. De Chinese technologiefabrikant zou het netwerk kunnen gebruiken voor spionagedoeleinden, vrezen critici.

Beeld: AG Robeller/TUK

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.