EUREKA

De SkinGun brengt stamcellen effectief aan op brandwonden, waardoor de huid sneller geneest en herstelt.

Tijd is een kritieke factor voor de behandeling van brandwonden. Zodra een patiënt met zware brandwonden op de Eerste Hulp wordt binnen­gebracht moet actie worden ondernomen. Huidtransplantaties kunnen uren duren, gevolgd door een langdurige en pijnlijke herstelperiode.

Stamcellen kunnen de patiënt helpen de eigen huid te laten genezen en herstellen, mits deze op een zorgvuldige manier worden aangebracht. Dat kan straks vele malen effectiever met de SkinGun van het Amerikaanse bedrijf RenovaCare.

 

Verstuiven

Stamcellen voor het behandelen van brandwonden worden gewonnen uit een kleine hoeveelheid huid die bij de patiënt wordt afgenomen. De geïsoleerde stamcellen worden opgelost in een vloeistof die op de brandwond moet worden aangebracht.

Conventionele verstuivingsmethoden met een pompje zijn te krachtig en maken veel van de fragiele stamcellen kapot.

RenovaCare ontwikkelde een eigen methode om stamcellen te isoleren en op te lossen. De SkinGun verstuift deze vloeistof met een zachte lucht­stroom die 97,3 % van de stamcellen intact laat.

Hierdoor heeft de SkinGun een tot twee­honderd keer effectievere verspreiding dan conventionele methoden.

 

Kortere herstelperiode

Volgens de eerste onderzoeken kan een patiënt, nadat hij bij de Eerste Hulp is binnengebracht, al binnen negentig minuten worden behandeld met de SkinGun.

Nieuwe huid begint zich al na vier dagen te vormen. Dat maakt de behandeling effectief, met een kortere herstelperiode dan bij een huidtransplantatie.

SkinGun zit nog in de testfase en is nog niet goedgekeurd voor medisch gebruik.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.