Met een snelheid van 119,5 km/h heeft wielrenster Lieke de Cock van het Human Power Team de World Human Powered Speed Challenge van 2018 bij de vrouwen gewonnen. Aan het wereldrecord kwam ze net niet, tijdens dit officieuze WK voor ligfietsers.

Met de snelheid die De Cock haalde afgelopen woensdagavond kwam ze heel dicht in de buurt van het wereldrecord van 121,8 km/h, dat alweer acht jaar staat. Haar Nederlandse collega Jennifer Breet haalde een snelheid van 117 km/h en werd tweede.

Daarmee is de World Human Powered Speed Challenge van 2018 een succes voor het Human Power Team, dat een jaar lang bouwde aan zijn ligfiets (lees: ‘Snelle ligfiets in Amerikaanse woestijn’)

 

Past als een handschoen

Het Nederlandse Human Power Team met studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam deed alweer voor de achtste keer mee. Het huidige team had de Velox8 gebouwd, een ligfiets die als een handschoen om de rijdsters Jennifer Breet en Lieke de Cock past. De fiets zit vol met technische handigheden om hem zo snel mogelijk te maken.

De wedstrijden vonden de afgelopen week plaats bij het plaatsje Battle Mountain in Nevada, Verenigde Staten. Hier wordt in de vroege ochtend en vroege avond een stuk asfaltweg vrijgemaakt van verkeer, zodat getrainde atleten met hun ligfiets kunnen proberen een zo hoog mogelijke snelheid te bereiken. De plek is bij uitstek geschikt om hard te fietsen vanwege de rustige weersomstandigheden (hoewel het afgelopen week af en toe te hard waaide om te kunnen racen). Ook het feit dat het op ruim 1400 m hoogte ligt helpt, omdat daardoor de luchtweerstand lager is.

Bij de mannen won de Italiaan Andrea Gallo, met de respectabele snelheid van 133,3 km/h; het wereldrecord blijft staan op 144,2 km/h. Hier staan alle tijden van de deelnemers.

De wielerwebsite Wielerrevue heeft een interview met de Nederlandse snelheidsduivels.

Vreugde bij het succesvolle Human Power Team.


Foto's Bas de Meijer

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.