Verschillende landen ontwikkelen wapens die zelf kunnen beslissen om dodelijk geweld toe te passen. Daarom moeten landen nu in VN-verband afspraken maken om die autonome wapens – ook wel killer robots genoemd – te verbieden. Daarvoor pleit de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch tijdens de Review Conference of the Convention on Conventional Weapons (CCW), die vandaag in Genève begon.


Met de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie komt het moment snel dichterbij dat een machine zelf kan besluiten om (mogelijk) dodelijk geweld toe te passen op een doelwit. In Genève praten vertegenwoordigers van 121 landen onder andere over deze killer robots.

‘Het is hoog tijd dat regeringen het niet langer laten bij mooie woorden en een preventief verbod gaan nastreven’, aldus Bonny Docherty, onderzoeker gespecialiseerd in wapens bij Human Rights Watch in een persbericht. Die organisatie presenteert vandaag samen met Harvard Law School het rapport ‘Making the Case: The Dangers of Killer Robots and the Need for a Preemptive Ban’. Daarin brengen de auteurs tal van argumenten naar voren voor een verbod op volledig autonome wapens.
 

Illustratie Human Rights Watch

Wie is verantwoordelijk?

Het standpunt van Human Rights Watch, dat ook de campagne Stop Killer Robots coördineert, is helder: machines die zelf beslissen over leven en dood zijn om meerdere redenen problematisch. Robots zijn bijvoorbeeld (vooralsnog) niet nauwkeuriger dan mensen; de kans op het doden van onschuldige mensen door machines is relatief groot. Ook kunnen robots geen ethische afwegingen maken; moet een gevaarlijke schutter gedood worden om levens van burgers te redden? Een machine weet het niet. Ten slotte zou het besluit om een mens te doden altijd bij een ander mens moeten liggen.Wie is er anders verantwoordelijk te houden als een machine een oorlogsmisdaad pleegt?

Deze week besluiten de 121 deelnemende landen in Genève over hoe ze in 2017 het overleg over autonome wapens doorzetten, meldt Human Rights Watch. Die organisatie houdt ook daar haar pleidooi: landen moeten nu een formele commissie oprichten met experts die gaan werken aan een internationale wet voor autonome wapens.
 

Landmijnen en clusterbommen

‘De ontwapeningsverdragen uit het verleden laten zien dat een totaalverbod op autonome wapens haalbaar is en effectief kan zijn’, aldus Docherty. Human Rights Watch heeft eerder een rol gespeeld bij wetten tegen bepaalde wapens. Zo was het medeoprichter van de International Campaign to Ban Landmines, een campagne die in 1997 een internationaal verbod op het gebruik van landmijnen tegen mensen afdwong.

Hetzelfde geldt voor clusterbommen, waar in 2008 internationale afspraken over kwamen. Daarmee zijn die wapens natuurlijk de wereld nog niet uit. Maar een internationaal verbod dat door veel landen wordt ondersteund werpt wel een drempel op voor landen om dat type wapen te gebruiken, omdat ze weten dat er een straf op rust als ze worden betrapt.


Openingsfoto: de Crusher, een autonoom militair voertuig, ontwikkeld door Carnegie Mellon University voor DARPA.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.