Eureka

Het Zweedse bedrijf Eco Wave Power (EWP) werkt al een paar jaar aan de ontwikkeling van een energiecentrale die energie opwekt via golfslag. Na een eerste installatie op Gibraltar, werd onlangs een tweede systeem in de haven van Jaffa in Israël geplaatst.

Het bedrijf merkte dat potentiële klanten vaak ­geïnteresseerd zijn in een mix van duurzame energiebronnen, maar niet elke locatie biedt voldoende ruimte om meerdere energie­systemen bij elkaar te plaatsen. Daarom bedacht EWP een manier om zonnepanelen te integreren in de golf­slagcentrale.
 

Hydraulische zuiger

De energiecentrale van EWP werkt met een drijver op het ­water die is gekoppeld aan een hydraulische zuiger. Door de op- en neergaande beweging van de drijver op de golven, comprimeert de zuiger de hydrauliekvloeistof en wordt er in een tank druk opgebouwd. De gecomprimeerde vloeistof drijft vervolgens een generator aan die elektriciteit opwekt. Door meerdere van deze systemen aan elkaar te schakelen is de ­installatie op te schalen voor een hogere energieopbrengst.


Drijvers met zonnepanelen

EWP wil nu boven op deze drijvers grote zonnepanelen monteren. De drijvers hoeven daarvoor niet te worden aangepast, ­omdat deze van boven plat zijn en boven het wateroppervlak uitsteken. Het water heeft nog een extra voordeel: door het water koelen de ­zonnepanelen af, waardoor ze beter ­werken.
 

Patent

EWP heeft het concept gepatenteerd en is al begonnen om testen met het gecombineerde systeem uit te voeren. Als dit succesvol is, zullen de ­zonnepanelen alsnog worden geïnstalleerd op de energiecentrales in Jaffa, ­mogelijk ook op Gibraltar en natuurlijk op toekomstige nieuwe installaties. 

 

Foto: Eco  Wave Power  

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.