Het Arnhemse bedrijf HyET Solar gaat de productie van oprolbare zonnefolie fors verhogen. Een nieuwe fabriek moet een totale jaarproductie van 340 megawattpiek aan zonnefolie mogelijk maken, kondigde het bedrijf woensdag aan.

De nieuwe fabriek komt in Indonesië en zal een aanvulling zijn op de huidige fabriek in Arnhem, waar HyET Solar werkt aan het opschalen van de productiecapaciteit. De fabriek heeft nu een capaciteit van 1 megawattpiek per jaar. Bij het bouwen van de nieuwe locatie in Indonesië werkt HyET samen met het Indonesische overheidsbedrijf Pertamina en het Indonesische instituut LEN.

 

Flinterdunne laag

Net als de zonnecellen in de standaard panelen, zijn zonnecellen van HyET Solar gemaakt van silicium. Door een flinterdunne laag silicium in een gasomgeving neer te laten slaan op aluminiumfolie zijn deze zonnecellen echter buigbaar. Een polymeerlaag op het folie beschermt het silicium.

De flexibele zonnepanelen zijn echter nog duurder dan de gewone zonnepanelen en het rendement ligt nog lager. Het rendement van de flexibele zonnepanelen van HyET Solar is rond de 12 procent, die het bedrijf vergelijkt met standaard glazen zonnepanelen met een rendement van 18 procent. Het opschalen tot massaproductie moet hier volgens HyET Solar het prijsverschil goed maken. Vanaf een productie van 40 megawattpiek verwacht het bedrijf dat de folie kan concurreren met de standaard silicium zonnepanelen. 

 

Lichtgewicht

Het folie biedt al praktische voordelen ten opzichte van de glazen zonnepanelen die op de meeste daken worden geïnstalleerd. Een kleeflaag maakt het folie geschikt voor verscheidene oppervlakken en ook de plaatsing is relatief simpel. Omdat de folie licht is, kan het ook op daken worden geplaatst worden die niet gebouwd zijn voor het extra gewicht van zonnepanelen.

Dankzij de buigzaamheid van de folie is deze voor meer te gebruiken dan alleen op daken. Al eerder integreerde HyET Solar de zonnepanelen bijvoorbeeld in tenten voor vluchtelingen (lees ook: Vluchtelingentent met zonnepanelen).

 

Een student van de Universiteit Twente maakte voor zijn afstudeerproject in 2016 deze vluchtelingentent met geïntegreerde zonnecellen. Foto: Universiteit Twente

 

In de hitte

Volgens het bedrijf kent het product nog meer voordelen. De folie lijkt beter weerbaar te zijn tegen hoge temperaturen dan de traditionele zonnepanelen. 'Bij elke graad temperatuurstijging boven de 25 graden Celsus is het opbrengstverlies van een standaard zonnepaneel 0,4 procent. Folie verliest slechts 0,14 procent', zegt business developer Max Middelman tegen Energeia Energienieuws.

 

Opslagtanks

Tot nu toe was het bedrijf vooral bezig aan het ontwikkelen van de techniek. Hiervoor werkte het samen met terminaloperator Vopak. Op daken van opslagtanks installeerde HyET Solar de zonnefolie als test (lees ook: Vopak plakt zonnecellen op opslagtank). Het idee is dat uiteindelijk alle terminals van Vopak wereldwijd ditzelfde systeem krijgen.

 

Openingsfoto: Vopak

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.