In de IJslandse hoofdstad Reykjavik opereren binnenkort de eerste bezorgdrones. Het kleine land heeft regelgeving gemaakt waardoor een lokale bezorgdienst met vliegmachines pakketjes tot 3 kg kan bezorgen.

Hoewel verschillende bedrijven, steden en landen al experimenteren met bezorgdrones, was er nog geen land dat toestemming gaf voor échte bezorgingen. IJsland doet dat nu als eerste wel, door onlinewinkel AHA (die onder andere eten bezorgt) groen licht te geven voor bezorgingen in de hoofdstad.

De bezorgingen worden uitgevoerd door Flytrex. Dit bedrijf werkt al sinds 2015 aan een systeem waarbij drones autonoom van A naar B vliegen. De drone van Flytrex kan 2,9 kg dragen, genoeg voor kleine pakketjes met bijvoorbeeld kleding of levensmiddelen. Hij heeft een bereik van 10 km.


Bezorgtijd van vier minuten

De regelgeving komt als geroepen voor AHA. Het bedrijf merkt dat het steeds meer klandizie krijgt en heeft moeite om genoeg vrachtwagens en bestelbusjes door de stad te laten rijden.

Reykjavik is bovendien een stad met veel smalle slingerweggetjes en een rivier met een paar bruggen. Dat maakt snel rondrijden lastig, waardoor bezorgen soms wel 25 minuten duurt. Een drone is dan veel efficiënter omdat die niet aan wegen is gebonden. De bezorgtijd wordt volgens Flytrex maximaal vier minuten.

 


Details over de veiligheidsmaatregelen zijn er op dit moment niet. Waarschijnlijk moeten de drones onder een bepaalde hoogte en snelheid blijven. Daarnaast valt te verwachten dat ze drukke straten vermijden, om niet het risico te lopen dat ze worden aangereden of onderschept. Ook is Flytrex geheimzinnig over hoe de drones precies snel hun weg door de stad vinden.

Deze maand vliegen de eerste commerciële drones rond in de stad. Daarna besluit AHA hoe snel het de vloot wil uitbreiden en of het op een gegeven moment de trucks vaarwel zal zeggen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.