Het Belgische onderzoeksinstituut Imec gaat een centrum bouwen bij de universiteitscampus in Wageningen. Ook komt er een locatie in Nijmegen. De provincie Gelderland investeert 65 miljoen in het project.

Imec wil op de Wageningse campus zijn bekende onderzoek naar nanotechnologie en chips toepassen op voedsel, landbouw en gezondheid. Er liggen al specifieke onderzoeksprogramma's klaar.
 

Robots en big data

Imec gaat samenwerken met Wageningen University and Research (voor voedsel en landbouw) en de Radboud Universiteit (voor gezondheid). Ook wil het andere onderzoeksinstituten en (kleine) ondernemers uit de regio betrekken bij het onderzoek, om de resultaten van onderzoek snel in de praktijk toe te passen. In Wageningen zal het centrum zich richten op duurzame landbouw. Met robots, kunstmatige intelligentie, big data en sensoren wil Imec bijdragen aan de landbouwinnovatie waarin Wageningen zich nu al profileert.

In Nijmegen zal de focus liggen op de zorg. Met big data kunnen artsen sneller een diagnose stellen, of een persoonlijk dieet voor patiënten opstellen waardoor ze sneller herstellen.


Controversieel

OnePlanet, zoals Imec het nieuwe centrum noemt, ontvangt 65 miljoen euro subsidie van de Provincie Gelderland. Lange tijd was die investering controversieel: regeringspartijen in de provincie vonden dat ze niet genoeg inspraak hadden en dat onderwijs en mkb niet genoeg profiteerden van zo'n onderzoekscentrum. Ook waren de doelstellingen niet ambitieus genoeg, volgens de Gelderlander. Overigens zal de 65 miljoen over 8 jaar uitgesmeerd worden, en niet in één keer naar Imec gaan.

Het idee voor OnePlanet komt voort uit een wedstrijd die de provincie uitschreef. Daardoor raakte Imec geïnteresseerd in Gelderland. Ook de aanwezigheid van grote bedrijven als FrieslandCampina, NXP en Unilever trok Imec aan. De provincie probeerde bij eerder overleg de kosten omlaag te krijgen, waarop Imec dreigde om de plannen in een andere provincie uit te voeren.


Over tien jaar 120 onderzoekers

Inmiddels zijn alle partijen overtuigd van het nut van het centrum en zijn ze akkoord met de kosten. Aanvankelijk zullen er 35 onderzoekers gaan werken bij OnePlanet. Binnen tien jaar moeten dat er 120 zijn.

Beeld: Imec

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.