Eureka

La Bagnole is een minimalistische, elektrische auto voor korte afstanden en op open terrein. Het voertuig kan twee personen met bagage vervoeren en weegt slechts 357 kilogram.


De auto onder de merknaam Kilow van de Franse fabrikant KG Auto doet denken aan een prototype van de Citroën 2CV, het lelijke eendje.

De ontwerp­opdracht daarvoor luidde in 1936 dat de auto een mand verse eieren over een omgeploegde akker moest kunnen rijden zonder een ei te breken en daarnaast eenvoudig te bedienen was.


Uiterst minimalistisch

Aan beide eisen lijkt La Bagnole tegemoet te komen met de grote bodemvrijheid, de sterke vering en een uiterst minimalistisch dashboard.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Deuren zijn niet standaard

La Bagnole is slechts 2,8 meter lang en krap anderhalve meter breed. Het volledig stalen chassis staat op vier smalle achttien inch wielen.

Aan het chassis is een halfopen carrosserie bevestigd met een open laadbak, die op allerlei manieren kan worden gepersonaliseerd, bijvoorbeeld met deuren, want die zijn niet standaard.

Binnenin zijn alleen twee stoelen, een stuur, twee pedalen en een houten dashboard met kilometerteller en vier schakelaars.Twee uitvoeringen


La Bagnole is leverbaar in twee uitvoeringen: als brom­mobiel met een gelimiteerde maximumsnelheid van 45 kilometer per uur of als standaarduitvoering met een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur.

Het standaard­accupakket ­levert een bereik van zeventig kilo­meter. Dit kan naar wens worden verdubbeld.


Recreatieve markt

Kilow wil de auto begin 2023 op de markt brengen voor een prijs vanaf 9990 euro. Het bedrijf voorziet vooral een recreatieve markt. Het voertuig zou echter ook interessant kunnen zijn voor kleine ondernemers op het Franse platteland, zoals biologische boeren, om hun waren naar de lokale markt te brengen.

Precies zoals Citroën dat ruim 85 jaar geleden ook voor ogen had. 

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: KG Auto

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.