Vandaag brak een robot een wereldrecord: binnen 0.64 seconden loste de Aurix TC3xx een Rubik's Cube op. Deze zogenoemde microcontroller bestaat uit camera's en armen om de kubusvlakken rond te draaien. Die techniek is ook nuttig voor zelfrijdende auto's.

De robot brak het record tijdens de Electronica 2016 beurs in München, waar de Duitse fabrikant Infineon zijn hoofdkwartier heeft.


Microcontroller

De micro-elektronicafabrikant gebruikt het wereldrecord om te pronken met de Aurix TC3xx, de nieuwste microcontroller die het bedrijf ontwikkelde voor elektrische en zelfrijdende auto’s.

De Rubik’s robot beschikt over zes motoren die elk een van de kubuszijden ronddraaien. Eerst registreren camera’s de positie en kleur van de vlakken, een algoritme rekent vervolgens uit wat de snelste manier is om de puzzel op te lossen, en de door de microcontroller aangedreven motoren voeren de benodigde handelingen vervolgens razendsnel uit. Dankzij het efficiënte algoritme en de snelle processoren van de Aurix wist de controller een record te vestigen.

Een eerste poging tot een record mislukte. Volgens de speaker kwam dat door storend omgevingslicht licht op de kubus. De tweede poging verliep echter vlekkeloos, met een nieuw record tot gevolg. Het oude record stond sinds afgelopen september met 0,89 s op naam van Adam Beer.

Video van het record met de Rubik's robot .

 

Afgelopen weekend brak de Nederlander Mats Valk overigens het menselijke record tijdens het Jawa Timur Open 2016-evenement in Indonesië. Zijn tijd was 4,74 s

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.