Een baanbrekend koel- en verwarmingssysteem voor een school in het Brabantse Cuijk is de winnaar van de Vernufteling 2018. Ingenieursbureau Nelissen won er de prijs mee voor het meest vernuftige ingenieursproject.  

Read this article in English

De onderscheiding is dinsdagavond uitgereikt op de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke NLingenieurs, de branchevereniging van ingenieursbureaus. De jury beoordeelde de ingezonden projecten op vier criteria: innovativiteit, economische waarde, technologische kwaliteit en maatschappelijke betekenis. 
 

Maaswater

In het eind 2017 opgeleverde Merletcollege in Cuijk wordt water van de Maas gebruikt om te koelen en te verwarmen. Niet eerder was een dergelijk systeem, waarbij rivierwater wordt gecombineerd met warmtepompen, bij een school gebruikt.

Het project voldoet daarmee perfect aan de criteria, aldus de jury. Door van de Maas gebruik te maken wordt economische waarde gecreëerd. De Maaswaterwarmtepomp levert een energiebesparing van 30 % tot 40 % op ten opzichte van een gewone luchtwarmtepomp. Tot slot is dit een innovatief project met praktisch nut, aldus de jury, en kan de techniek ook goed elders worden toegepast. 

 

Zo gebruikt het Merletcollege het hele jaar door Maaswater om het gebouw wanneer nodig te verwarmen of te koelen. 


Publieksprijs

De publieksprijs ging naar advies- en ingenieursbureau Tauw. Dat vormde de provinciale weg N470 in opdracht van de provincie Zuid-Holland om tot een 'energieweg', met zonnepanelen in het geluidsscherm, een batterij voor energieopslag, slimme wegverlichting en andere CO2-besparende maatregelen. 

De Vernufteling wordt jaarlijks toegekend aan een project van een Nederlands ingenieursbureau. De prijs is een initiatief van brancheorganisatie Koninklijke NLingenieurs en technologietijdschrijft De Ingenieur. Directeur Jacolien Eijer van Koninklijke NLingenieurs was opgetogen over de inzendingen. 'Zeker ook dit jaar weer laten de bureaus zien dat zij innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Over al deze projecten kun je je blijven verwonderen omdat ze in eenvoud effectief zijn, een oplossing bieden en opschaalbaar zijn.'

Lees hier meer informatie over de winnaars en de overige genomineerden.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.