Ook ingenieurs werken de komende weken zoveel mogelijk vanuit huis. De grote ingenieursbureaus hebben gevolg gegeven aan de oproep van de regering en vragen hun medewerkers thuis te blijven. De gezondheid van ons personeel gaat boven alles, aldus de bureaus. 

De werkplekken bij ingenieurs- en adviesbureau Sweco bleven vanochtend vrijwel allemaal onbezet. De afspraken met klanten gaan wel door, zegt woordvoerder Karin Groendijk, maar worden omgezet in een belafspraak of in een digitale ontmoeting, via Skype bijvoorbeeld. 'Elkaar echt ontmoeten gaat niet meer, maar waar het lukt om elkaar te bellen of om te Skypen werkt dat ook prima', zegt Groendijk.

Bij Sweco werken in Nederland ongeveer 1600 mensen. De acht kantoren van Sweco in Nederland zijn wel open, maar verreweg de meeste werknemers kiezen ervoor vanuit huis te werken. De enkele medewerkers die toch op kantoor zijn verschenen, zitten op geruime afstand van elkaar, minstens twee meter. De meeste verdiepingen zijn helemaal leeg, zegt Groendijk. 'Heel surrealistisch. Een bizar beeld.'
 

Vitaal beroep

Ingenieurs staan niet automatisch op de lijst met vitale beroepen, wat betekent dat ze geen beroep kunnen doen op de opvang voor kinderen. Toch sluit Groendijk niet uit dat die opvang voor een deel van de medewerkers alsnog beschikbaar komt. Onder de vitale processen valt onder meer waterbeheer, een sector die van oudsher veel ingenieurs werk verschaft.

Of projecten vertraging zullen oplopen door het thuiswerken, kan Groendijk nog niet zeggen. 'We hebben daar vanochtend een risicoanalyse op losgelaten', zegt ze. 'We moeten nog even afwachten wat er uit komt. Maar we zijn er alert op.' De gezondheid van het personeel heeft echter de hoogste prioriteit, benadrukt Groendijk.


Groter beeldscherm

Dat laatste geldt ook voor ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Daar is de richtlijn dat iedereen tot eind maart thuiswerkt, stelt woordvoerder Suzette Schreuder. Het bedrijf doet er alles aan om medewerkers van een goede thuiswerkplek te voorzien. Hebben collega's bijvoorbeeld thuis een groter beeldscherm nodig, dan wordt dat geregeld, stelt Schreuder.

'Gelukkig is onze digitale infrastructuur al helemaal ingericht op thuiswerken', stelt Schreuder. Vergaderingen gaan gewoon door, maar dan via Skype of een conference call, en daarnaast gebruikt het bureau verschillende softwareprogramma's die het mogelijk maken om gezamenlijk aan hetzelfde document te werken. 

Ook bij Antea Group en Frugo is thuiswerken het devies. Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, waaronder De Ingenieur valt, is wel open, maar het personeel is gevraagd om zoveel als mogelijk vanuit huis te werken. 


Foto: Depositphotos.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.