Een gel die kraakbeen in de knie helpt herstellen is een stap dichterbij. De gel voorkomt pijn en op termijn ook artrose. De therapie wordt nu voor het eerst in het ziekenhuis op mensen getest.
Kraakbeen is een weefsel dat zichzelf na een beschadiging moeilijk herstelt. Daarom hebben onderzoekers van de Universiteit Twente een gel ontwikkeld die het lichaam hierbij helpt.
De gel is injecteerbaar en bestaat uit natuurlijke polymeren. Na injectie van de gel op de plek van de beschadiging, kunnen lichaamseigen kraakbeencellen het defect van binnenuit herstellen: de gel vult de beschadigde plek en hecht zich aan het gezonde kraakbeen rondom de beschadiging, zodat de functie herstelt en erger wordt voorkomen.
Suiker
De onderzoeksgroep van Marcel Karperien, van het TechMed Centre van de Universiteit Twente, ontwikkelde de chemie van het vulmiddel en de verlijming ervan in de knie. De vloeistoffen vullen de gewrichtsbeschadiging op met suikermoleculen die van nature in kraakbeen voorkomen. In de knie trekt het vulmiddel kraakbeencellen aan. Die vermenigvuldigen zich en vervangen de gel uiteindelijk door natuurlijk kraakbeen.
Kleine beschadigingen
De gel is niet bedoeld voor grote beschadigingen of zelfs het verdwijnen van kraakbeen door artrose, maar voor kleinere defecten die bijvoorbeeld bij een sportblessure kunnen ontstaan. De grens ligt bij twee vierkante centimeter.
Tot nu toe worden kraakbeenbeschadigingen van een dergelijke grootte meestal behandeld met microfracturering: de onderliggende botlaag wordt dan doorgeprikt, zodat er stamcellen uit het beenmerg vrijkomen die kunnen helpen met het vormen van een nieuwe laag kraakbeen en bindweefsel. Dit ‘littekenweefsel’ is echter niet altijd van hoge kwaliteit.
Voor grotere beschadigingen kunnen eventueel stamcellen aan de gel worden toegevoegd, van een donor of de pa
Klinische studie
De hydrogel is doorontwikkeld door de spinoff onderneming Hy2Care, en gaat nu voor het eerst in een klinische studie getest worden op enkele tientallen mensen, melden zowel de Universiteit Twente als Hy2Care in een nieuwsbericht..Eerder werd de methode al getest op paarden. Daar was het kraakbeen na zeven maanden hersteld.
Kogellager
In een eerder nieuwsbericht van de Universiteit Twente vergeleek Marcel Karperien, leider van de onderzoeksgroep die de gel ontwikkelde, een defect aan het kraakbeen in de knie met en kogellager waarvan een kogel is beschadigd. ‘De kogel loopt dan niet meer mooi rond, en het is het een kwestie van tijd voor de hele kogellager kapot gaat.’
Een goed herstel van kraakbeendefecten is dus niet alleen belangrijk om patiënten snel van de pijn af te helpen en hun bewegingsvrijheid weer terug te geven, maar ook om te voorkomen dat vanuit de beschadiging een vorm van artrose kan ontstaan.
Openingsbeeld: Depositphotos
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.