Groener, groter en lichter is het nieuwste bootontwerp van Lazzarini Design met eigen binnenhaven. Daar hangt wel een fiks prijskaartje aan.

Superjachten worden steeds groter en luxer. Het nieuwe ontwerp van de Italiaanse studio Lazzarini Design is volgens de maker ook nog eens groen en licht.


Hybride aandrijving

Deze boot, genaamd Saturnia, is honderd meter lang en gemaakt van koolfstofvezels en epoxy, waardoor ze naar verwachting twee keer zo licht is als een normaal jacht van dezelfde omvang. 

Door het lichte gewicht en de hybride aandrijving van twee dieselmotoren en een elektronische waterjet vaart Saturnia schoner dan andere jachten. De motor van de waterjet is gekoppeld aan de twee dieselmotoren. Hierdoor laadt deze als een dynamo op aan de dieselmotoren. 
 


Overdekte haven

Na gebruik van 1200 liter diesel kan de boot nog drie uur volledig elektrisch doorvaren. De boot heeft een maximumsnelheid van dertig knopen, bijna 65 kilometer per uur.

Het middenschip van Saturnia heeft een verrassing in petto. De schuifdeuren kunnen zo omhoog klappen dat ze boven een loungeplatform vormen met een glazen vloer en eronder een overdekte haven ontstaat. 

Bootjes tot anderhalve meter hoog kunnen aanmeren in het jacht. Ook kan zo de voorraad eenvoudig worden aangevuld tijdens de vaart. Saturnia kan op verzoek ­worden gebouwd voor een bedrag van drie­honderd miljoen euro in on­geveer dertig maanden.

Maar het blijft natuurlijk een stuk groener om helemaal niet te gaan varen.

Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Lazzarini Design 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.