De lichtgewicht bus Ebusco 3.0 en slimme laadsoftware voor wagenbeheerders zijn bekroond met een Automotive Award. Oud-premier Jan Peter Balkenende reikte de onderscheidingen maandagavond 20 september uit in Den Haag. 

De Ebusco 3.0 is een elektrisch aangedreven bus die door het gebruik van composietmaterialen meer dan dertig procent lichter is dan een conventionele bus: hij weegt niet dertien, maar slechts 8,5 ton.  

Het energieverbruik is daardoor lager, en de actieradius groter: hij haalt tot wel vijfhonderd kilometer op een volle acculading. De verwachte levensduur van de bus is met twintig jaar ook veel langer dan die van normale stad- en streekbussen.


Duurzaam openbaar vervoer

'Openbaar vervoer is duurzaam, duurzaam openbaar vervoer is de volgende stap', stelde de jury, dat de bus de award in de categorie Technology toekende. 'Ebusco 3.0 laat zien dat Nederland op dit gebied vooroploopt.'

De bus heeft een capaciteit van 95 mensen en de eerste rijden inmiddels rond in Duitsland. Hij wordt gemaakt in Deurne.
 

Juryvoorzitter Jan Peter Balkenende met links Oscar Westerhof (PowerD) en rechts Peter Bijvelds (Ebusco)

 

Laadoplossing

De award in de categorie Services ging naar PowerD, een slimme laadoplossing voor wagenparkbeheerders. Het bedrijf bestaat pas anderhalf jaar en heeft onder meer leasebedrijven als klant.

Het bedrijf garandeert dat de elektriciteit waarmee klanten hun wagenpark opladen volledig duurzaam is, door allerlei aspecten te koppelen, zoals weersomstandigheden, drukte, rij- en gebruikspatronen. Bovendien zorgt het systeem voor een gelijkmatigere belasting van het elektriciteitsnet. 

'PowerD is een dienst die voordelen biedt voor de gebruiker én zorgt voor schoner en slimmer energiegebruik', aldus de jury onder voorzitterschap van voormalig premier Balkenende. 


Innovatiekracht

De Automotive Innovation Award is een initiatief van onder meer ANWB en BOVAG.

De tweejaarlijkse onderscheidingen zijn bedoeld als eerbetoon aan de innovatiekracht van de automotive sector in Nederland. Ze werden uitgereikt in het Louwman Museum.


Foto boven: Ebusco; inzet: Hans Lebbe

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.