Eureka

Drie jaar werkte de Zweedse uitvinder Simone Giertz aan een kledinghanger die je dubbelgevouwen in de kast kunt hangen. Handig voor gebruik in kleine kasten.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Vouwbare kledinghangers zijn niet nieuw. Al eerder bedachten ontwerpers hangers die dubbelgeklapt makkelijk mee kunnen  in een reistas. Maar een hanger die kledingstukken ook in gevouwen vorm kan dragen, is wél nieuw, claimt de Zweedse uit­vinder en YouTuber Simone Giertz. En dat ontwerp bespaart ruimte omdat het kledingrek dichter op de muur kan hangen. 

Giertz besteedde drie jaar aan het ontwerp van de zogenoemde Coat Hinger en maakte 124 prototypen, zoals ze op droogkomische wijze uitlegt in deze YouTubevideo.



Houten hangers

Ze begon met houten hangers, maar die bleken lastig op grote schaal te produceren. De moeilijkheid zat hem er niet alleen in om de hanger te laten vouwen, maar ook om ervoor te zorgen dat de hanger gevouwen blijft wanneer deze aan het haakje hangt.

Uiteindelijk kwam Giertz op een roestvrijstalen hanger uit twee stukken, verbonden door een houder van gegoten plastic.

Eind 2023 behaalde dat hanger­model op crowdfundingsplatform Kickstarter al tien keer het beoogde financieringsdoel. Eén kledinghanger kost negentien euro, voordeliger is het pakket van twaalf hangers voor een prijs van 69 euro. 


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Simone Giertz

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.