Dit weekend is de Pioneering Spirit officieel gedoopt tijdens een groots event. Een unieke gelegenheid om het megaschip van dichtbij te zien.

Alles is van de overtreffende trap aan de Pioneering Spirit. De omvang van het schip, de installaties op het dek, de machinerie achterin, de honderden meters lange straat voor het aan elkaar lassen en leggen van pijpen op de zeebodem, want dat laatste kan de nieuwste aanwinst van offshorebedrijf Allseas ook.

Voor de ontvangst voor de duizenden gasten, de entourage, de tijdelijke feesthal, het daarin opgenomen theater geldt diezelfde overtreffende trap. Alles is groots, luxe tot in de puntjes verzorgd, met toiletten die zo lijken overgevlogen vanuit een Arabisch Emiraat en een decor dat niet onder doet voor een grote theaterproductie.

Hier beleeft ir. Edward Heerema, de oprichter en CEO van Allseas, en bedenker van het idee van een schip dat in één keer een olie/gasplatform van zijn onderstel kan heffen, zijn beste moment.


Edward Heerema spreekt voor het decor van het tijdelijke theater, met links het portret van zijn vader Pieter Schelte Heerema.

De speech voorafgaand aan de doop van de Pioneering Spirit is een indringende lofzang op zijn vader Pieter Schelte Heerema, waarnaar Edward zijn geesteskind zo graag had vernoemd. Maar het oorlogsverleden van zijn vader vormde voor de buitenwacht een onoverkomelijke barrière . Voor Edward is zijn vader iemand die hem leerde out of the box te denken, pionier te zijn, zijn eigen koers te varen. 'Er zijn altijd redenen genoeg om van je mooie idee af te zien, maar blijf vertrouwen op je eigen visie.' Heerema geeft het duizendkoppige publiek van financiers en zakenrelaties een aantal wijze lessen:

+ blijf niet stilstaan bij wat gister een goed idee was, maar heb de moed om een stap in het onbekende te zetten.

+ neem voldoende tijd om je idee uit te werken, stel je daarbij voortdurend vragen of wat je denkt en verwacht wel klopt, bekijk het van alle kanten, totdat je zeker weet dat je gelijk hebt en technisch alles kan.

'Die pioneering spirit was het credo van mijn vader, daarom die naam voor het schip.' En tot het groot geprojecteerde portret van zijn vader: 'Jouw ziel zal altijd met dit schip meevaren.'

Dan volgt de toer rond het schip, waar omvang, massaliteit en complexiteit alleen maar verbazing en respect afdwingen. Het is alsof je van het ene naar het andere fabrieksinstallatie loopt, je haast niet meer realiserend dat dat zich allemaal in dat ene schip bevindt, terwijl op het dek de eerste gigantische grijparmen zijn te zien die ergens dit jaar het eerste boorplatform moeten vastgrijpen. Neem maar de tijd voor de fotoimpressie.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.