Zijn het sneakers? Zijn het rolschaatsen? Nee, dit zijn Moonwalkers: intelligente e-schoenen die je volgens de maker zo'n 2,5 keer sneller laten lopen. Met kunstmatige intelligentie voegen de schoenen zich naar de loopstijl van de gebruiker.
 

De mens heeft talloze manieren uitgevonden om zich steeds sneller over de aardbol te verplaatsen. Toch is de meest primitieve vorm van verplaatsing, lopen, in duizenden jaren in de basis niet veranderd.


Moonwalkers: schoenen met wieltjes

Daarin wil het bedrijf Shift Robotics uit Pittsburgh verandering brengen met de lancering van de Moonwalkers: een soort rolschaatsen waar de gebruiker met schoen en al in kan stappen.

Onder de schoen zitten meerdere rijen wieltjes met motor­aandrijving. Die versnellen de loopsnelheid tot 2,5 keer. Na iets meer dan tien kilometer moeten de schoenen aan de lader.



Geen rolschaatsen

De Moonwalkers zijn geen rolschaatsen, benadrukt Shift Robotics. De Moonwalkers buigen bij de bal van de voet waardoor de voet goed kan afrollen.

Het kost volgens de makers slechts tien stappen om het lopen met de Moonwalkers een beetje onder de knie te krijgen.


Schoenen met kunstmatige intelligentie

Tegelijkertijd leert de schoen met kunstmatige intelligentie de loopstijl herkennen. Wel zijn ze een stuk duurder dan rolschaatsen: 1430 euro per paar.

In mei 2023 komen de schoenen op de markt. Ze lijken vooral geschikt voor stedelijk gebied met hier een daar een stuk onregelmatig asfalt of een plas water. Een bospad of bergachtig terrein moet voorlopig nog op eigen kracht worden bewandeld.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Shoft Robotics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.