De als onkraakbaar te boek staande iPhone heeft een eerste deukje opgelopen. Vandaag werd bekend dat via een onschuldig ogend linkje de telefoon kan worden overgenomen door buitenstaanders. Die kunnen dan camera, opnamesoftware en andere toepassingen aanzetten om de telefoon tot 'spionageapparaat te maken'.

Dat maakten onderzoekers van de University of Toronto vandaag bekend. Een menserechtenactivist uit de Verenigde Arabische Emiraten kreeg een verdacht smsje met een link erin. Hij stuurde het  naar de universiteit en zij kwamen anderhalve week terug tot de ontdekking wat het linkje deed. Via vernuftige truukjes installeert de website een simpel stukje software waarmee de makers van de software onder andere de camera van de telefoon over kunnen nemen.

Patch

Inmiddels heeft Apple een patch uitgebracht om de zwakheid in hun telefoon te verhelpen - daarom kon de universiteit het vandaag bekendmaken. Mocht je het nog niet gedaan hebben, dan is het slim om de telefoon nu te updaten.

De verdachte link en software zijn volgens de onderzoekers waarschijnlijk afkomstig van de NSO Group, een Israëlisch beveiligingsbedrijf dat werkt voor overheden en zich specialiseert in het inbreken in telefoons. Hoeveel mensen een verdachte link hebben gekregen is onduidelijk; naast de mensenrechtenacitivist schijnt ook een Mexicaanse journalist het smsje met link te hebben gekregen. Wat de afzender precies buit wilde maken door telefoons te infecteren is onduidelijk.

Beeld: Apple

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.