Jacquelien Scherpen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, is door een vakjury verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2023. De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij Royal HaskoningDHV. De KIVI Engineering Student Team Award was voor team CORE Changemakers uit Eindhoven.

 

De winnaars werden vandaag, 15 maart, bekendgemaakt tijdens de Dag van de Ingenieur, het jaarlijks terugkerende evenement dat het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) dit jaar hield bij gastheer Boskalis in Papendrecht. De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van H.K.H. prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI.

Scherpen doet onder meer onderzoek naar samenwerkende robots en naar elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet.
 

Jacquelien Scherpen. Foto Kees van de Veen

Veelzijdigheid en inhoudelijke diepgang

‘Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers’, schrijft de jury. ‘Jacquelien combineert dit op energieke wijze met een grote bestuurlijke nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek.’

De jury prijst prof.dr.ir. Jacquelien Scherpen voor haar veelzijdigheid die ze koppelt aan inhoudelijke diepgang. Aan de Groningse universiteit is Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. Ze werkt intensief samen met bedrijven en zet ook nieuwe opleidingen op.

De jury: ‘Tegelijk zet ze zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen, onder meer door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en genderstereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs.’
 

Publieksprijs

De publieksprijs gaat naar Kerusha Lutchmiah. Zij is bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV deskundige op het gebied van afvalwater. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van covid-19 in rioolwater, een belangrijke nieuwe manier om de verspreiding van de ziekte in de gaten te houden. Jacolien Eijer, president van KIVI, prees Lutchmiah om haar communicatieve vaardigheden. ‘We weten hoe belangrijk het is om vakgebieden met elkaar te verbinden, maar jij geeft daarin echt het goede voorbeeld.’
 

Vind je dit een interessant artikel? Abonneer je dan gratis op de wekelijkse nieuwsbrief van De Ingenieur. Behoefte aan iets meer diepgang? Neem dan eens een proefabonnement van drie nummers op het papieren tijdschrift!


De runner-up is Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider para­metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.
 

STUDENTENTEAM 

Voor de tweede keer werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award is CORE Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. De studenten proberen het probleem van e-waste, het afval van elektronische apparaten, te tackelen met innovatieve oplossingen.

In een korte reactie zegt Dirk van Meer, CEO van CORE Changemakers: ‘Wij zijn heel blij met de prijs. Dank voor de mooie woorden van de jury, maar één ding dat ze zeiden vond ik het mooiste: dat we diversiteit centraal stellen. Daar hebben we hard aan gewerkt. Wij hebben veel studenten uit andere landen. Iedereen krijgt bij ons de kans om mee te doen.’De andere twee finalisten waren Green Team Twente (Universiteit Twente), dat een waterstofauto bouwt, en iGem Team Eindhoven (TU Eindhoven), dat vorig jaar wereldkampioen werd in de iGem-wedstrijd voor synthetische biologie.
 

Negende editie van de prijs

Dit was de negende editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die het KIVI jaarlijks uitreikt. Voor de prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. De prijs in vernoemd naar prins Friso, die ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek en lid van KIVI was. De winnaar van de prijs mag zich Ingenieur van het Jaar noemen. Nog niet eerder waren er alleen vrouwen onder de finalisten.
 

Meer achtergronden over alle finalisten zijn hier te lezen.

 

Openingsfoto: vlnr: finalist Simone de Rijke, winnaar Jacquelien Scherpen, H.K.H. prinses Beatrix, publiekswinnaar Kerusha Lutchmiah, directeur van KIVI Miguel Delcour en president van KIVI Jacolien Eijer. Foto's: Richard van Hoek.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.