Vandaag vliegen twee JSF’s voor het eerst boven Nederlands grondgebied om de bewoners rond de luchtmachtbasis Leeuwarden kennis te laten maken met het lawaai van de toestellen. Bewoners vrezen het ergste.

De zorgen van bewoners worden vooral veroorzaakt door een rapport van de United States Air Force van 2012. Daarin staat de milieu-impact beschreven van de uiteenlopende aantallen F-35-toestellen op verschillende Amerikaanse luchtmachtbases.

Het rapport vergelijkt het geluiddrukniveau op de grond bij het opstijgen van een F-16 en de F-35 JSF. Het verschil is fors: 94 tegen 115 dB(A). Het krachtigste protest tegen de komst van de JSF is te horen in de noordoostelijke staat Vermont.

Op de basis bij South Burlington moeten tussen de 18 en 24 nieuwe toestellen komen te staan. Burgemeester Rosanne Greco, Air Force-officier in ruste, vertelde USA Today dat ze altijd vóór de komst van de nieuwe toestellen was, maar na het lezen van het rapport haar mening heeft bijgesteld. ‘Zo’n tienduizend mensen krijgen hier veel last van de vluchten met F-35’s. Dus voor mij is de keuze duidelijk.’ Lees hier meer over de JSF.


Beleving

De luchtmacht wil met de demonstratievlucht bewoners rond de luchtbasis Leeuwarden laten ervaren welk lawaai het toestel produceert middels een zogeheten belevingsvlucht.

Het is voor het eerst dat het nieuwe toestel in ons land is. Nederland heeft een intentieverklaring gesloten voor de aanschaf van 37 toestellen, en is met ruim een miljard euro betrokken geweest bij de ontwikkeling van het toestel. Nederlandse bedrijven, waaronder Fokker en het NLR, hebben als tegenprestatie grote orders verworven ('Nederlandse betrokkenheid bij de JSF').

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.