Justitiële autoriteiten krijgen altijd de mogelijkheid gegevens af te tappen uit het internet der dingen, aldus een bericht in de Duitse ingenieurskrant VDI Nachrichten. Dat gaat dus gelden voor zaken als de Connected Car, Smart City sensoren, medische diagnose-op-afstand en de slimme meter.

De ontwikkeling van standaards bij communicatieprotocollen is essentieel voor de ontwikkeling van het internet der dingen. Zonder lukt het nooit om ervoor te zorgen dat apparaten, producten en wat niet al probleemloos met elkaar kunnen communiceren.

Die communicatie zal bij sommige toepassingen bij voorkeur via het mobiele netwerk verlopen, en momenteel is de Europese standaardiseringsorganisatie voor telecommunicatie ETSI bezig daarvoor een speciaal M2M (machine naar machine)-datakanaal te definiëren. In het protocol worden de gegevens versleuteld, zodat er alleen toegang tot data is door apparaten en producten die daarvoor zijn bedoeld. Maar standaard wordt ingebouwd dat justitiële autoriteiten altijd de mogelijkheid hebben om die gegevens in te zien of op te vragen.

 

Er zijn staan nogal wat toepassingen voor de deur die van dit datacommunicatiekanaal gebruik kunnen gaan maken. Denk aan de communicatie tussen voertuigen (connected car), sensoren in de stad die aangeven welke auto geparkeerd staat of die bijhouden of de vuilcontainer van een bewoner vol is, diagnoseapparatuur voor bloedsuikergehalte of hartritmestoornissen die zijn aangesloten op het ziekenhuis, de slimme meter voor uw gas- en elektriciteitsgebruik, enzovoorts. Te allen tijde hebben politie en justitie de mogelijkheid die data af te tappen, en op die manier dus nog meer informatie te krijgen over ieders activiteiten.

Dat het ETSI aan justitie ruimte om biedt om in te breken is geen verrassing, het is een richtlijn waar ETSI bij mobiele communicatie nu eenmaal aan moet voldoen. Maar nu die mobiele communicatie ook gebruikt gaat worden voor toepassingen die wel heel ver af staan van het voeren van een telefoongesprek, is het niet vanzelfsprekend dat de afluistermogelijkheid door de overheid ook daarvoor moet gelden. Dat vereist toch eerst een discussie hoe ver de overheid mag gaan bij inzage in het doen en laten van burgers.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.