Eureka

Suppen wordt wereldwijd steeds populairder en ook in Nederland beoefenen steeds meer mensen de watersport. De Duitse startup Bajao brengt een tent op de markt om op het supboard te overnachten.
 

De wereldmarkt voor supboards ziet er zonnig uit. Suppen, een afkorting van stand up paddle surfing, was in 2013 al een van de snelst groeiende sporten ter wereld. Die markt zal de komende tien jaar naar verwachting meer dan verdubbelen.

De Duitse supinstructeur en -verhuurder Christopher Mantz, oprichter van startup Bajao, zag kans om op de golf van dat succes aan te haken. Hij ontwierp een tent die op het supboard kan worden gezet, waarmee supdagtochten kunnen worden uitbereid naar meerdaagse tochten.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Binnen twee minuten opgezet

Mantz ging niet over één nacht ijs en ontwierp een solide binnen- en buitentent met opblaasbare bogen die met wat oefening binnen twee minuten kan worden opgezet. 



Opblaasbare buizen

Om op het water te kunnen overnachten, verbreedde Mantz het supboard met twee opblaasbare buizen – elk vijftien centimeter in diameter – die aan weerszijden van het board in het water liggen. Daarmee ligt het board stabiel genoeg voor een overnachting.

Wel adviseert Mantz voor de veiligheid om enkel te overnachten in kalm, ondiep water.


Supboard als matras

Ook op het land kamperen is mogelijk met de Bajao-tent. Omdat er geen haringen nodig zijn en het supboard zelf het matras is, zijn ook kiezelstranden of betonnen ondergronden een optie. Bij een zachtere ondergrond kan de tent ook los van het supboard worden opgezet. 

De Bajao-tent won al verschillende prijzen en is te koop voor 599 euro. Duitsland is vooralsnog de grootste afnemer, maar ook Canada en Japan vormen een belangrijke afzetmarkt voor de supboardtent, volgens Mantz. Verder is er ook interesse vanuit Zwitserland en Oostenrijk. De gesprekken met verkopers in Nederland lopen nog. 


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Bajao

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.