Beeldbuis

Astronauten gaan weleens op ruimtewandelingen en gooien dan soms – al dan niet met opzet – iets weg. Scott Manley vroeg zich vervolgens af: kan iemand iets van het ISS naar de aarde gooien?

Het is de lange intro die deze clip eigenlijk al de moeite waard maakt. Manley begint met een recent incident waarbij een astronaut op een ruimtewandeling iets weggooit richting aarde. In dit geval was dat de bedoeling. Het was afval, en door dat naar beneden en naar ‘achteren’ te gooien, remt het iets af en zal het uiteindelijk verbranden. Maar vervolgens zien we ook een astronaut die per ongeluk iets kwijtraakt. De hulpeloze graai van de man in het lastige pak naar de tas, die onverbiddelijk buiten bereik zweeft, speelt goed in op het gevoel voor leedvermaak.

Vervolgens stelt Manley echter de vraag: zou een mens iets van het International Space Station naar de aarde kunnen gooien, zodat het landt binnen één rondje om de aarde? Het antwoord daarop is doorspekt met videobeelden van bijvoorbeeld astronauten die golfen op de maan, maar ook met simulaties die Manley zelf maakt. Hij gebruikt daarbij de worpen en slagen van diverse sporten op aarde. Daarbij is het ietwat irritant dat hij de eenheden van de diverse snelheden niet consequent omrekent, zodat het niet meteen duidelijk is welke worpen het halen.
 

Kroeggesprek

Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon voer voor een leuk kroeggesprek. Kijk het filmpje helemaal uit om erachter te komen wat de enige sportslag of -worp is die in aanmerking komt als iets binnen één orbit van het ISS naar de aarde moet vallen. 

De rest van het kanaal van Manley kun je trouwens overslaan, want het is vooral veel oeverloos gesimuleer. Met wat strakkere editing zou er veel meer te halen zijn.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.