Geen gesjor meer met koffers of fietsen op het dak: het Droprack-frame kantelt met een draai aan de hendel naar de gebruiker toe en weer terug het dak op.

Dakdragers zijn handig om grote objecten te ver­voeren, zoals fietsen, kajaks  of dakkoffers, maar deze spullen op het dak hijsen en vastzetten kan lastig zijn. Het Noorse bedrijf Dropracks ontwikkelde een dakdrager die – letterlijk – naar de gebruiker toe komt.


Scharnierend frame

Het systeem bestaat uit een gedeelte dat vast op het dak is gemonteerd en een tweedelig, scharnierend daaraan opgehangen aluminium frame.

De framedelen bewegen ten opzichte van elkaar dankzij glijders en spanbanden. Deze worden op- en afgerold door een draaibeweging van de hendel die langs de zijkant van het frame ligt ingeklapt.Draaihandel

Door het frame te ontgrendelen, kan de gebruiker dit vanaf de zijkant van de auto horizontaal naar zich toe trekken. Met een aantal rotaties van de draaihendel is het hele frame vervolgens te kantelen.

Het tweedelige frame kantelt eerst in zijn geheel naar de gebruiker toe. Door verder te draaien, kantelt het tweede framedeel – het feitelijke draaggedeelte – weer omhoog tot het horizontaal staat.


Makkelijk tillen

Het draaggedeelte staat uiteindelijk ongeveer halverwege de dakhoogte van de auto, waardoor het makkelijker is om spullen erop te tillen en vast te zetten. Daarna is het hele frame weer op de auto te zetten door de draaihendel in tegengestelde richting te draaien.

Dropracks wordt nu wereldwijd in de markt gezet. Het systeem is verkrijgbaar als type Sport met een breedte van 130 centimeter en een draagvermogen van 75 kilogram en als type XL met een breedte van 150 centimeter en een draagvermogen van tachtig kilogram.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Russell Burton

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.