Het is een bekend alledaags probleem: het laatste restje ketchup blijft zelfs na minutenlang schudden aan de fles vastkleven. Het Amerikaanse bedrijf LiquiGlide maakt met behulp van een coating een einde aan dit dagelijkse ongemak.



De coating van LiquiGlide, een spin-out van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), is afkomstig uit de olie-industrie. Die brengt de coating aan op de binnenkant van pijpleidingen. De versie van LiquiGlide is bedoeld voor de verpakkingsindustrie. De coating bestaat uit twee laagjes: een poreuze laag hard materiaal en een impregnatievloeistof, die verschilt per product. Voor mayonaise bijvoorbeeld is een vetafstotende laag nodig, terwijl dat bij ketchup niet het geval is, omdat de tomatensaus nauwelijks vet bevat.

De promotiefilmpjes van het bedrijf laten zien dat de vloeistoffen – hoe dik ze ook zijn – vrijwel direct naar de onderkant van een knijpfles zakken. Zo klinkt nooit meer het sputterende geluid van een bijna lege fles, want de laatste restjes mayo, ketchup, tandpasta of shampoo zitten altijd onderin de fles en glijdt er na omdraaien van de verpakking probleemloos uit.

Op dit moment is LiquiGlide bezig met proeven. Doel is om het product volgend jaar op de Amerikaanse markt te brengen.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.