beeldbuis

Derek Hugger maakt fantastische kinetische sculpturen waar je uren naar kunt kijken – en die je zelf kunt namaken. Maar dat is misschien minder rustgevend dan er gewoon naar kijken.

De nieuwste creatie van Hugger is een zwemmende zeeschildpad. Het moet gezegd worden: de manier waarop hij de vloeiende bewegingen uit de natuur weet te vangen in tandwielen en assen is absoluut indrukwekkend – je wordt er lekker rustig van als je er naar kijkt. Maar goed, er zit natuurlijk een kek lounge-muziekje onder zodat je het mechaniek niet hoort. Naast de schildpad heeft hij ook een kolibri gemaakt, en wat eenvoudigere abstracte sculpturen.
 


Gedetailleerde bouwtekeningen

Het leuke is dat Derek Hugger zijn ontwerpen verkoopt via zijn website, voor acceptabele bedragen. Je krijgt dan gedetailleerde bouwtekeningen, maar geen materiaal. Tof om zelf te proberen, toch? Een leuk project voor een regenachtige week? Het  is echter maar de vraag of dat zomaar voor elke sterveling is weggelegd. Om een sculptuur succesvol te maken moet je de onderdelen (laten) zagen, schuren, voorzien van gaten en/of schroefdraad, en in elkaar zetten. Ongeveer zeshonderd onderdelen in perfecte symfonie laten bewegen? Dat zal vermoedelijk niet altijd even harmonieus verlopen. 
 

Ondersteboven

Het is misschien veelzeggend dat er weinig reacties te vinden zijn van mensen die het geprobeerd hebben, maar ene Neal Kaffen plaatste wel een video van zijn dappere poging de kolibri te maken; zie hieronder. En dan merk je pas hoe gelikt de video’s van Hugger zelf zijn. Zonder de zachte piano maar mét zoemend motortje erbij klinkt het al een stuk minder ontspannend, en Kaffen heeft de vleugels toch echt ondersteboven gemonteerd. Maar goed, zover zouden we zelf al niet gekomen zijn. Wie durft?
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.