‘KITT, shut up’, was een veelgehoorde klacht van David Hasselhoff in Knight Rider, de serie waarin hij als Michael Knight met zijn trouwe wagen KITT de wereld redde. Uit onderzoek blijkt nu dat KITT inderdaad beter z’n mond kan houden. Een pratende wagen met aimabele stem lijkt misschien een perfecte bijrijder, maar het leidt alleen maar af. Uit een experiment blijkt dat robots niet te sociaal moeten worden, in ieder geval niet als ze rij-instructies in een auto willen geven.

Intelligente communicatie van de auto moet zo herkenbaar mogelijk zijn, is vaak de gedachte. Dat betekent dat robotstemmen menselijk moeten klinken. Navigatiebouwer TomTom vertrouwt daar al jaren op met hun vriendelijke stemmen. Moderne auto’s geven steeds vaker slimme rij-instructies. Wie bijvoorbeeld van rijbaan wil verwisselen zonder zijn knipperlicht aan te zetten, krijgt een waarschuwing.

Maar bij experimenten blijkt die aansprekende stem alleen maar af te leiden. Onderzoekers van de universiteiten van Michigan State, Stanford en Eindhoven hebben de hypothese dat herkenbare stemmen beter zijn aan een test onderworpen met als conclusie: het klopt niet.


Virtual reality

De proefopstelling bestond uit een rijsimulator en een Oculist Rift Virtual Reality-bril. De 68 proefpersonen beoordeelden van te voren de auto en verschillende stemmen op aantrekkelijkheid of geruststelling die de stem/auto gaf. De ene helft van de deelnemers kreeg vervolgens tijdens de proef de stem te horen die de grootste voorkeur had, en de andere helft de stem die het laagst scoorde.

De deelnemers moesten vervolgens een rijparcours afleggen en kregen daarbij instructies.


Afleiding

Het resultaat was opmerkelijk: juist degenen die zich het meest verwant voelden met de stem maakten de meeste ongelukken. Kennelijk werden zij dus in grotere mate afgeleid dan de groep die zich minder met de stem identificeerde.

De conclusie van de onderzoekers is dat dit soort technologie in een auto niet moeten streven naar maximale sociale verbintenis met de bestuurder.  De goede band tussen auto en bestuurder, zoals KITT en Michael Knight die hadden in de jaren ’80-serie Knightrider, werkt blijkbaar alleen op televisie.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.