Het wordt iets eenvoudiger om textiel met katoen en polyester erin te recyclen, dankzij een ionische vloeistof. De katoenvezels lossen daarin op, waarna zowel uit het overblijvende polyester als uit het opgeloste katoen weer nieuwe vezels getrokken kunnen worden.

Kleding die de eigenaar niet meer draagt, komt in het gunstigste geval terecht in de tweedehands kledingwinkel, bij een kringloopwinkel of bij het Leger des Heils. Op die manier heeft iemand anders er nog plezier van.

Vaak gaat kleding echter de vuilnisbak in en eindigen kleren op de vuilstort. Dat is zonde, zeker omdat het veel kost om textiel te produceren. Voor katoen zijn enorme hoeveelheden land en water nodig, om over de bestrijdingsmiddelen nog maar niet te spreken. Voor kunstvezels zoals polyester is olie de grondstof. In het maken van kleren gaat altijd veel energie zitten.
 

Meer componenten

Foto SeanLabel.com

Recycling van kledingmateriaal lijkt een oplossing. Het zou mooi zijn als we kledingstukken echt kunnen fijnmalen en het materiaal opnieuw gebruiken. Dat blijkt alleen lastig; vooral bij textiel dat uit twee of meer verschillende, heel fijn verweven materialen bestaat is het moeilijk. Veel kledingsoorten zijn een mix van natuurlijke en synthetische vezels; kijk maar eens op het label van je kleding (zie foto rechts).
 

Ionische vloeistof

Een team van onderzoekers van de Aalto University in Helsinki, Finland, denkt nu een deel van de oplossing te hebben gevonden. Ze laten zien hoe een textiel – in dit geval een mix van polyester en katoen – te recyclen is. Hiervoor gebruiken ze een ionische vloeistof. Deze stof wordt al gebruikt voor het oplossen van cellulose uit houtpulp, zodat daaruit vezels gesponnen kunnen worden voor het maken van ecologische kleding.

Datzelfde principe konden de onderzoekers gebruiken in dit project, want katoen bestaat voor 90 % uit cellulose. Dat lost op in de ionische vloeistof, waarna alleen het polyester overblijft. Dat filterden de onderzoekers uit de oplossing, waarna ze van het cellulose nieuwe vezels konden spinnen, met een reeds bekend proces. Die vezels zijn geschikt voor het maken van textiel.
 

Betere vezels

De onderzoekers willen ook het overblijvende polyester recyclen. Daarbij zijn ze ambitieus: ‘We willen niet alleen kledingstukken recyclen, maar we willen daaruit zelfs betere vezels maken dan in het originele product’, aldus hoofdonderzoeker Herbert Sixta van de Aalto University in een persbericht van de American Chemical Society. Nu ze hebben laten zien dat het proces werkt om katoen te scheiden van polyester, willen ze het verder opschalen.

Daarbij is een lastig punt de aanwezigheid van verf in veel kledingstukken. ‘We kunnen chemisch veel, maar het wordt vooral een logistieke kwestie: vaak is niet bekend welke verf een producent gebruikt voor zijn kleding. Dit probleem moeten kledingindustrie en beleidsmakers oplossen’, zegt Sixta.

De resultaten van dit onderzoek werden afgelopen week gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Chemical Society.


Openingsbeeld: fijngemalen textiel (1); het gescheiden cellulose (2) en nieuw gesponnen vezels uit cellulose (3). Bron Simone Haslinger/Herbert Sixta

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.