Na houtkap de dennennaalden weggooien is zonde. Ze bevatten vezels waarvan textiel is te maken, stelt materiaalontwerper Tamara Orjola.

De dennennaalden van de honderden miljoenen dennenbomen die jaarlijks worden gekapt voor de houtindustrie worden nauwelijks gebruikt. Dat is jammer, vindt materiaalontwerper en onderzoeker Tamara Orjola die is gevestigd in Rotterdam. Bij het experimenteren met dennennaalden ontdekte zij dat de naalden een goede bron voor vezels vormen, bijvoorbeeld om er kleding van te maken.

Vezels van dennennaalden zijn een duurzaam alternatief voor katoenvezels, omdat hiervoor geen speciale landbouwgrond, pesticiden en water nodig zijn. De dennennaalden komen immers vrij als afvalproduct bij de houtkap. Met haar bedrijf Forest Wool wil Orjola het duurzaamheidsprobleem van de modeindustrie aanpakken.

Maar bij dennennaalden denk je niet direct aan een zachte, comfortabele grondstof voor een T-shirt. Na veel experimenteren is het Orjola toch gelukt om een zacht aanvoelend ‘Treeshirt’ te maken. Het is nu het pronkstuk van Forest Wool.

Het Treeshirt bestaat volledig uit vezels gemaakt van dennennaalden en is ook gekleurd met pigment uit dennennaalden. ‘Op dit moment zijn vezels van dennennaalden net wat grover dan katoen of vlas, maar we zijn bezig om de vezels te verfijnen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten stof’, vertelt Orjola. Daarbij wil Forest Wool zich richten op de duurzaamste bewerkingstechnieken die er zijn.
 

Tekst: Juliska Wijsman
Foto: Forest Wool

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.