Eureka

Voor kleine ondernemers in de maakindustrie kan het een uitdaging zijn om te concurreren met grote bedrijven. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijker investeren in geautomatiseerde productiefaciliteiten. Shenzhen Yuejiang Technology, een Chinese fabrikant van robotarmen, introduceert nu de Dobot M1.

Dit robotarmpje is speciaal ontwikkeld om kleine ondernemers geautomatiseerde ondersteuning te bieden bij verschillende soorten werkzaamheden, zoals sorteren, assembleren, solderen of graveren.

De robotarm bestaat uit twee delen die ten opzichte van elkaar kunnen roteren. Het eerste deel is weer draaibaar opgehangen aan een verticale as met een hoogte van 53 cm. Via deze constructie kan de robotarm in drie richtingen be­wegen. De kop van de arm heeft een bereik van 40 cm en maakt geprogrammeerde, zich herhalende bewegingen met een nauwkeurigheid van 0,02 mm. Met een grijper of zuignap kan de arm een gewicht van maximaal 1,5 kg dragen.

De Dobot M1 heeft een uitwisselbare kop waar naast de grijper of zuignap diverse soorten gereedschap in kunnen worden bevestigd voor werkzaamheden als solderen, snijden en 3D-printen. Met een ­laser kan de Dobot M1 ook afbeeldingen, tekst of foto’s in verschillende soorten materiaal graveren. Het aantal sensoren en gereedschap is verder uit te breiden, bijvoorbeeld met een visuele kit. Daarmee kan de Dobot M1 objecten en kleuren op een productielijn herkennen en op basis daarvan sorteren.
 

Vijf keer het beoogde startkapitaal

Het programmeren van de robotarm gaat via geschreven code of via een eenvoudigere, ­visuele programmeertaal. Instructies zijn aan de Dobot M1 door te ge­geven via een ethernetkabel, wifi, Bluetooth of seriële poort RS232. ­Bepaalde instructies zijn ook fysiek in te stellen, bijvoorbeeld door de robotarm handmatig naar een bepaalde positie te bewegen en die op te slaan.

Shenzhen Yuejiang Technology haalde via crowdfunding meer dan vijf keer het beoogde startkapitaal van honderdduizend dollar op om de Dobot M1 in productie te nemen. De eerste exemplaren worden in mei dit jaar geleverd.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.