Eureka

Knijpers en houten lepels zijn beproefde middelen om overkoken te voor­komen. Erg elegant en handig zijn ze echter niet en afgieten blijft een hele klus. De Cooking Clip van de Haagse start-up Beregalo pakt beide problemen aan.

De elegant ogende klem – in zijaanzicht is hij net een stoeltje met een gebogen rugleuning – zet het deksel op een kier en ‘maakt afgieten een stuk gemakkelijker’. ‘Er is voldoende grip tussen de clip en het deksel om wegglijden te voorkomen’, aldus Benjamin Schriel, student Technische Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool en directeur van Beregalo. ‘Je hoeft alleen maar goed op het deksel te drukken.’
 

Prijsvraag

Schriel ontwierp de zachte en hittebestendige siliconen clip samen met andere studenten toen hij in 2015 deelnam aan een prijsvraag van de Haagse Hogeschool. Het uitgangspunt was eenvoud: de keukenhulp is deels geïnspireerd op de ouderwetse kopknijper, ‘een heel simpel ding uit één stuk, zonder scharnier’. 

Winnen deden ze niet, maar de belangstelling voor het keukengerei was groot. In de jaren daarna is het design verfijnd en gingen de ondernemers in zee met een Italiaanse fabrikant van keukenproducten. 
 

Rondslingerende lepels

Inmiddels broedt Beregalo op andere keukenproducten, die samen met de Cooking Clip een unieke serie moeten vormen. Zo is het bedrijf dicht bij een oplossing voor rondslingerende lepels op het aanrecht, die weleens op de vloer belanden. ‘Onhandig en bepaald niet hygiënisch. We mikken nu op een mechanisme om ze bijvoorbeeld op te hangen aan pannen. Wordt vervolgd.’
 

Tekst: Jeroen Akkerman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.