De SqUID is een robot die zich zowel rijdend als klimmernd en klauterend een weg door een magazijn kan banen en ondertussen dozen verzamelt.

Door industrie 4.0-oplossingen kunnen bedrijven slimmer, flexibeler en kostenefficiënter werken. De basis daarvan is dat alles in een fabriek of pakhuis door het internet der dingen, big data-analyse en machine learning digitaal met elkaar wordt verbonden.

Industriële processen autonoom en flexibel inrichten vergt echter flinke investeringen. Het Israëlische bedrijf BionicHIVE ontwikkelt daarom een modulair pick-and-place-systeem dat in ieder bestaand pakhuis kan worden geïnstalleerd.


Robotvoertuig

Aan de basis staat het robotvoertuig SqUID dat autonoom horizontaal en verticaal door pakhuizen navigeert. De robot rijdt niet alleen door de gangpaden, maar kan via een railsysteem ook tot enkele tientallen meters hoog stellingen in klimmen.

De benodigde rails wordt als retrofit op bestaande metalen stellingen gemonteerd.
 


Vol technologie

Robotvoertuig SqUID heeft achterop een laadplatform en voorop een geavanceerde kop boordevol technologie. Dat zijn ten eerste camera’s en sensoren om autonoom te kunnen navigeren.

Ten tweede zit in de kop alle aandrijf- en besturingstechniek. De kop is draaibaar opgehangen en heeft twee wielensets die om meerdere assen kunnen draaien en zorgen voor de aandrijving en besturing.


Laadplatform

Om een stelling in te klimmen, positioneert de robot zich met de wielensets naast de horizontale uitloop van de rails. De twee wielensets draaien negentig graden en de robot rijdt via de rails de hoogte in.

Daarbij kantelt de kop om het laadplatform horizontaal te houden. In de stelling kan de robot omschakelen van verticale naar horizontale rails om een bepaald stellingvak te bereiken.

Als de juiste doos is gedetecteerd, trekt een robotarm met zuignappen de doos op het laadplatform van de robot. Deze rijdt via de rails weer naar beneden en brengt de doos naar de plek van bestemming.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Bionichive

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.