De zachte knuffelrobot Somnox helpt mensen in slaap te vallen door een rustige ademhaling na te bootsen. De vier studenten van de TU Delft die de Somnox hebben ontworpen, krijgen er de James Dyson Award 2016 voor.

Ongeveer een derde van alle Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Zo’n 750 000 mensen nemen dagelijks een slaapmiddel en 300 000 doen dit zelfs dagelijks. Deze chronische gebruikers van slaapmiddelen lopen risico op ernstige bijwerkingen, zoals coördinatie- en concentratieproblemen en verslaving.

Somnox is de eerste non-medicinale oplossing die een laagdrempelige oplossing biedt tegen slaapproblemen. Deze zachte knuffelrobot is ontwikkeld door vier studenten van de TU Delft, die er de James Dyson Award 2016 voor jonge ontwerpers mee wonnen.

 

 

Matras

Somnox is een soft-robotic die de gebruiker als een knuffel mee naar bed kan nemen en omarmen. Het zachte omhulsel van de foetus-vormige robot is afkomstig van een Auping-matras.

De knuffelrobot meet de ademhaling van de gebruiker en bootst op basis daarvan de menselijke ademhaling na, waarna deze wordt afgestemd op een rustig ritme. Uit onderzoek blijkt dat mensen onbewust een ademhaling overnemen wanneer ze deze voelen. Een goede ademhaling heeft een significante invloed op de tijd die het kost om in slaap te vallen. Dankzij kunstmatige intelligentie reguleert Somnox zo de ademhaling van de gebruiker om sneller in slaap te vallen.

Somnox is gekoppeld aan een applicatie op de smartphone die inzicht geeft in hoe goed je geslapen hebt en kan verdere tips geven voor een goede nachtrust. Een voorbeeld daarvan is persoonlijke slaapmuziek, een verhaaltje of een meditatiescan afspelen via de Bluetooth-luidsprekers in de robot. Om op een natuurlijke manier wakker te worden is Somnox voorzien van een lichtwekker, die ’s nachts ook kan dienstdoen als nachtlamp.

 

Technische achtergronden

De studenten kregen het idee voor Somnox doordat ze alle vier in hun omgeving vrienden en familieleden hebben die last hebben van slaapproblemen en slapeloosheid.

Zij ontwikkelden de robot op basis van studies over nachtrust en de ideale ademhaling. Voor de technische ontwikkeling en prototypebouw konden de studenten terugvallen op hun gedeelde passie voor robotica en soft-robotics en hun verschillende technische achtergronden: Industrieel Ontwerpen (Julian Jagtenberg), Technische Informatica (Job Engel), Werktuigbouwkunde (Stijn Antonisse) en Technische Informatica (Wouter Kooyman van Guldener).

Het ontwerpteam is momenteel op zoek naar ontwikkelingspartners en investeerders om Somnox verder door te ontwikkelen.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.