Steden, wegen en voertuigen worden steeds mooier en gebruiksvriendelijker, maar de gemeentelijke veegwagens blijven de Chinese ontwerper LanWei van de Jilin Universiteit een doorn in het oog. Hij ontwierp een alternatief. 

Volgens LanWei zal het niet lang duren voor autonome, onbemande voertuigen de norm worden en is het hoog tijd de veegauto op die toekomst voor te bereiden.

Dus ontwierp LanWei een onbemande veegmachine die de straten reinigt met behulp van nauwkeurige sensoren. Het voertuig is zo ontworpen dat het geen gevaar vormt voor passanten.

LanWei: ‘In mijn ontwerp is de buitenkant volledig afgesloten en bedekt, zelfs de wielen. Zo is de wagen gebruiksvriendelijk en benaderbaar. Zijn uiterlijk nodigt zelfs uit om dichterbij te komen, zoals bij de opblaasbare robot Baymax in de Disneyfilm Big Hero 6.’


Internactieve spelletjes

De veegmachine is uitgerust met ­camera’s en richtmicrofoons om informatie te verzamelen die via een matrixdisplay onder het witte gebogen oppervlak kan worden ­weergegeven. Dat kan gaan om informatie als luchtkwaliteit, temperatuur, geluidsdecibellen, verkeersomstandigheden en openbare aankondigingen.

Mensen kunnen ook ‘hallo’ zeggen tegen het voertuig, vragen stellen en zelfs ­interactieve spelletjes spelen.


Prototype

De veegmachine won een Gold Award 2021 op het iF International Forum Design. De volgende stap is om een prototype te ontwikkelen.

LanWei: ‘Het technische gedeelte is klaar, dus het zal niet al te lang duren.’ Voor de ontwikkeling van de uiteindelijke wagen staat twee tot drie jaar.


Tekst: Sija van de Beukel
Foto: IF Design Award

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.