Eureka

Naarmate windturbines hoger worden, zijn ook steeds grotere kranen nodig om ze te installeren en onderhouden. De Koala­Lifter klimt in de mast om grote onderdelen te verplaatsen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De KoalaLifter wordt door een gelijknamig Spaans bedrijf in verschillende uitvoeringen ontwikkeld om elk type windturbine van iedere hoogte te kunnen beklimmen. Dat kan zijn tijdens de bouw, waarbij mastsecties en andere grotere onderdelen omhoog moeten, of voor het vervangen van onderdelen bij groot onderhoud.

Windturbines met een totaalgewicht van 150 ton zouden binnen zeventien uur kunnen worden gebouwd. Het vervangen van grote onder­delen, zoals de turbinebladen, duurt vijf tot zes uur.Uitschuifbare kraan

KoalaLifter ontwikkelt drie varianten voor windturbines op land. De KL-N30 en de KL-N80 kunnen respectievelijk onderdelen van dertig en tachtig ton tillen. De KL-Gorilla heeft een roterende, uitschuifbare kraan voor het opbouwen van turbines tot vier megawatt.

Het complete systeem wordt aangevoerd achterop een twaalf meter lange vrachtwagen. Deze parkeert achterwaarts tegen de windturbinemast, waarna twee hydraulische cilinders de KoalaLifter rechtop tegen de mast plaatsen.


Kaolalifter klemt zich vast aan mast

Het klimgedeelte van de KoalaLifter bestaat uit twee delen. Het eerste deel klemt zich vast aan de turbinemast met flexibele spanbanden, zodat het tweede deel omhoog kan bewegen. Vervolgens klemt dit zich vast, zodat het eerste deel weer omhoog kan bewegen.

Bovenop het klimgedeelte ligt een compacte kraan voor het (de)monteren van windturbineonderdelen. Het hele systeem wordt vanaf de grond bediend en werkt veilig met windsnel­heden tot 25 meter per seconde.


Offshore

KoalaLifter werkt ook aan de KL-Offshore, een variant voor offshore windturbines van een tot acht megawatt. Deze KL-­Offshore wordt per schip aangevoerd en vanaf een golfcompenserend platform met een kleine kraan op de mast geplaatst.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Koalalifter

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.