Een boer in Turkije zet zijn koeien een virtual reality-bril op om ze meer melk te laten geven. Het dier moet denken dat het in een zonnige weide staat, terwijl het in werkelijkheid binnen staat, in de stal.

 

Melkveehouder Izzet Kocak uit het plaatsje Aksaray, in Turkije, merkte dat zijn koeien ’s winters minder melk gaven. De dieren moeten dan binnen blijven, en dat heeft een negatieve invloed op de melkproductie. Ook had de boer te kampen met steeds duurder wordend voer.

Kocak had gehoord van proeven in Rusland die suggereerden dat VR-brillen koeien ontspannener en gelukkiger zouden maken en zo de melkproductie zouden opvoeren. En dus ging hij zelf ook aan de slag, meldt Interesting Engineering.
 

Zonnige weiden

Kocak schafte twee VR-sets aan. Twee van zijn dieren kregen nu beelden van zonnige weiden voorgeschoteld. Door de koeien zo voor de gek te houden, zouden ze meer melk gaan geven, was de hoop.

Kocak testte de ongebruikelijke aanpak tien dagen lang. Tot zijn verrassing leken de VR-brillen effect te sorteren. Volgens Interesting Engineering ging de melkproductie van de twee testdieren omhoog van 22 liter naar 27 liter per dag. Ook zou de kwaliteit van de melk hoger zijn.
 

Ongemak

De VR-sets voor koeien zijn ontwikkeld in Rusland, naar verluidt onder begeleiding van veeartsen. Vermoedelijk ondervinden ze van zo’n apparaat op hun kop weinig of geen ongemak.

Toch blijft het de vraag of het ethisch is om dieren voor de gek te houden met virtual reality-brillen om zo hun productie op te voeren. Ook is lang niet zeker of het effect van grotere melkproductie aanhoudt. Om dat zeker te weten zou de effectiviteit van VR-brillen voor koeien eerst in een wetenschappelijke studie bekeken moeten worden, over een langere periode en met controlegroepen.

Maar boer Kocak is alvast overtuigd, en hij is van plan om nog tien VR-sets te bestellen om zijn dieren de winter door te helpen.


Foto's: Ministerie van Agricultuur en Voedsel van de regio Moskou

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.